Piteå vände mot nykomlingen Kalmar i allsvenska premiären

0:10 min

Piteå är ett pålitligt topplag.
Kalmar nykomling.
När de möttes blev det mycket riktigt Piteå-seger.
Men det var Kalmar som tog ledningen.

Piteå–Kalmar 
2–1 (1–0)

Trea, fyra och fyra. Där har ni Piteås tabellplaceringar de senaste åren.

Laget som de ställdes mot i sin damallsvenska premiär i dag, IFK Kalmar, har aldrig tidigare spelat i den högsta serien.

– En mäktig känsla och en historisk match, så klart. Men när man går in i en match är det som viktig match som helst, men jättekul att vi har gjort debuten nu, säger Amanda Fredriksson efter matchen.

Och en kul start blev det också när de gjorde debut i svensk fotbolls finrum, för det var just Kalmar som tog ledningen. "Shade" Pratt tog tillvara på en långboll, sprintade förbi Piteå-försvararen och satte bollen i mål.

Men Piteå visade sig ändå vara starkare till slut. Andrea Norheim kvitterade ett par minuter före paus då hon satte en retur, och den rutinerade norskan June Pedersen satte sedan 2–1 på straff tidigt i den andra halvleken.

– Jäkligt, jäkligt skönt, säger Pedersen.

Kalmar försökte sedan pressa på för en kvittering, men Piteå visade sin allsvenska rutin och var aldrig riktigt illa ute.

– Vi kunde mycket väl fått med oss poäng härifrån, och det tycker vi att vi är värda. Men vi får ta med oss det som är bra också, att det är vår första match, vi går in och krigar och gör ändå en bra match, säger Amanda Fredriksson.


 

Piteå IF-IFK Kalmar2-1 (1-1)

Piteå IF: Andrea Norheim (42), June Pedersen (51 str).
IFK Kalmar: Folashade Pratt (28).
Varning, IFK Kalmar: Ida Strömblad.
Domare: Laura Rapp, Stockholm.
Publik: 1 018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista