Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon. Foto: TIZIANA FABI/AFP

Känslosamt avsked mellan Gigi och Juve

Buffon lämnar Juventus efter 17 år
0:46 min

Efter 17 år tillsammans skiljs Gianluigi Buffons och Juventus vägar åt efter helgens säsongsavslutning. Men 40-åringen lämnar inga besked om vad som händer sen.

På lördag avslutar Juventus ännu en framgångsrik Serie A-säsong med match mot Verona. Mötet innebär också slutet på ett långt och framgångsrikt samarbete med den omåttligt populäre målvakten Gianluigi "Gigi" Buffon.

– Jag har känt oro över att nå slutet på äventyret med Juventus men nu känner jag mig lugn och lycklig, sa en känslosam Buffon på torsdagens presskonferens i Turin.

– Det har varit en extraordinär och vacker resa. 

Redan som 17-åring debuterade Buffon i Serie A 1995, för Parma, och höll då nollan mot stjärnlaget Milan. 2001 blev han den dyraste målvakten någonsin när Juventus betalade 358 miljoner kronor för värvningen. Sen dess har han varit klubben trogen – genom de många framgångsåren men också skandalen "calciopoli" som ledde till att Juventus fråntogs titlar och flyttades ned i seriesystemet.

På presskonferensen fick Buffon naturligtvis frågor om det blir en fortsättning på karriären någon annanstans; vad som händer nu.

– På lördag spelar jag match, det är det enda som är säkert, svarade Buffon.

Men han berättade också att han har fått några erbjudanden att ta ställning till, utanför Italiens gränser.

– Nästa vecka, när känslorna har lagt sig och jag har fått några dagar med eftertanke i lugn och ro, då kan jag ta ett definitivt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".