Jätteskrällen: Schweiz slog ut Kanada – och möter Sverige i final

0:22 min

Connor McDavid och de andra stjärnorna i Kanada klarade inte av att matcha Schweiz – efter en 3-2-seger väntar nu Sverige i VM-final för skrällaget.

Det är, tro det eller ej, bara fem år sedan Sverige och Schweiz senast möttes i en VM-final i ishockey. Men i år var det nog ytterst få som hade gissat det.

Men det var inte helt ologiskt att Schweiz vann. De gjorde 1-0 och efter att Kanada kvitterat gick man upp till 3-1. Kanada sköt och sköt och sköt men ibland var sex schweizare på några kvadratmeter framför lagets mål, något som gjorde att många farliga lägen mer kändes som halvchanser.
Kanada reducerade i slutminuterna men Schweiz kollektiva spel kunde hålla de kanadensiska stjärnorna i schack hela vägen fram till slutsignal.

Det är inte så länge sedan Schweiz var i final. De mötte Tre Kronor för fem år sedan. I år är Schweiz ett samspelt lag med individuell spets. Men det är klart att det är överraskande att de är i final.

Schweiz har som bäst tagit silver i VM-historien: på hemmaplan 1935 och i Stockholm 2013. Den senare efter att ha förlorat mot Tre Kronor i finalen med 1-5. Det här var tredje gången på de sex senaste matcherna som laget vann mot Kanada.

Kanada-Schweiz 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (18.41) Tristan Scherwey (Ramon Untersander, Dean Kukan).
Andra perioden: 1-1 (7.20) ) Bo Horvat (Pierre-Luc Dubois, Jean-Gabriel Pageau) , 1-2 (9.40) Gregory Hofmann (Kevin Fiala) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 1-3 (4.14) Gaetan Haas (Sven Andrighetto, Raphael Diaz) spel fem mot fyra, 2-3 (17.53) Colton Parayko (Connor McDavid, Brayden Schenn).
Skott: 45-17 (9-5, 18-11, 18-1).
Utv, Kanada: 3x2. Schweiz: 1x2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista