Human Right Watchs chef Ken Roth anser att alla höjdare borde tänka efter innan de går på ceremonier där Vladimir Putin är.
Human Right Watchs chef Ken Roth anser att alla höjdare borde tänka efter innan de går på ceremonier där Vladimir Putin är. Foto: TT Nyhetsbyrån

Human Rights Watchs chef Ken Roth kritisk till Ryssland och Vladimir Putin: ”Slaktar civila syrier”

7:01 min

Snart inleds VM i Ryssland.
Ett land som får hård kritik från Human Rights Watch.
Deras chef Ken Roth vill att alla tänker till när de besöker landet.

Framför allt riktar han en uppmaning till alla höjdare som kan tänkas besöka ceremonier, som till exempel mästerskapets öppning.

– Han (Rysslands president Vladimir Putin) vill att världsledare ska komma från olika ställen i världen och dricka champagne med honom och få fina fototillfällen, säger han till Radiosporten, och fortsätter:

– Och det är där folk borde tänka till innan de är med: Vill du verkligen glorifiera en ledare som hjälper till med att slakta civila syrier?

I ljudklippet ovan kan du även höra Roth rikta kritik mot att Egypten förlagt sitt VM-läger till delrepubliken Tjetjenien (som anklagas för att tortera och förvisa homosexuella), att Fifas varumärke är så pass skadat att de numera bara kan samarbeta med företag ägda av ryska staten, och att Fifa bara ägnar sig åt prat när det gäller mänskliga rättigheter.

– Visa att ni är allvarliga: Publicera i alla fall resultaten från era undersökningar, och vad gör ni för att lösa de problem kring mänskliga rättigheter som ni har upptäckt, uppmanar han Fifa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista