Maria Persson Löfgren på plats i Moskva.
Ekots Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren är på plats i Moskva. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio

Rysslandskorrespondenten Maria Persson Löfgren inför fotbolls-VM i Ryssland: ”Många har tvivlat på om det skulle bli något fotbolls-VM”

28 min

Om fyra dagar inleds fotbolls-VM i Ryssland.
Ett mästerskap som är ifrågasatt.
Och faktum är att många även i Ryssland tvivlat på om mästerskapet skulle bli av.

Sveriges Radios Rysslands-korrespondent Maria Persson Löfgren berättade i söndagens Sportextra att det är mycket som har hänt sedan Ryssland för åtta år sedan tilldelades mästerskapet.

– Det har ju hänt enormt mycket när det gäller hur Ryssland uppfattas av omvärlden, och det har funnits många även här i Ryssland som har tvivlat på om det skulle bli något fotbolls-VM eftersom Ryssland har hamnat i skamvrån internationellt, säger hon, och förklarar vidare:

– Det har ju framför allt att göra med Ukraina-kriget, som började efter Sotji-OS, som resulterade i att man annekterade Krim-halvön i strid med internationell rätt.

I ljudklippet ovan kan du även höra Persson Löfgren berätta om den utlovade järnvägssatsning som uteblivit i landet, hur besökarna under VM kommer att tas emot och att hon inte tror att det kommer att bli någon större skillnad på de mänskliga rättigheterna efter VM.

– Det är ju trots allt så att det här är ett evenemang som pågår i en månad, sen är det tillbaks till det vanliga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".