Avslöjar: Sverige röstar för ett VM i Nordamerika

0:42 min

Marocko slåss med den nordamerikanska kandidaturen USA/Mexiko/Kanada om att få arrangera fotbolls-VM 2026. 
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar för Sveriges Radio att Sverige kommer att rösta för den nordamerikanska kandidaturen.

Under onsdagen träffas det internationella fotbollförbundet, Fifa, för kongress i Moskva. Under kongressen kommer de olika nationsförbunden att rösta för vilka som ska arrangera VM 2026.

Där kommer det svenska förbundet att rösta för USA/Mexiko/Kanada.

– När vi är vid 2026 kommer det att ha gått 32 år sedan Nordamerika arrangerade VM. Det är det längsta uppehållet någon av våra kontinenter har haft när det gäller VM-slutspel. Det är två helt okej kandidaturer men vi tycker att detta är ett argument som talar för att det är Nordamerikas tur, säger Karl-Erik Nilsson. 

– I deras erbjudande finns alla arenor redan på plats. Det behövs inte byggas någonting nytt. Och det är ur ett hållbarhetsperspektiv naturligtvis väldigt väsentligt.

Marocko är dock inte chanslöst, menar Nilsson, som tror att det kommer att bli jämnt under onsdagens omröstning. 

– Vi hoppas att det här blir bra och att övriga länder följer oss i det här. Jag tror att det kommer att bli väldigt, väldigt jämnt och det kommer att vara osäkert.

– Jag tror att Nord- och Sydamerika håller ihop. Jag tror att Afrika håller ihop med sina kandidater. Vilket innebär att de två stora blocken Asien och Europa kommer att vara avgörande. Jag tror att det kommer att bli en knapp men ändå klar seger för USA, Kanada och Mexiko.

Onsdagens Fifa-kongress inleddes klockan 08 svensk tid, men omröstningen om värdskap för VM 2026 är det sista på dagsschemat.