Julen Lopetegui har fått sparken från jobbet som Spaniens förbundskapten.
Julen Lopetegui har fått sparken från jobbet som Spaniens förbundskapten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spanien sparkar förbundskaptenen

1:42 min

På fredag inleder Spanien sitt VM-slutspel – mot Portugal.
I dag, två dagar innan dess, sparkade de förbundskaptenen Julen Lopetegui.

Anledningen är att han har skrivit på för Real Madrid och ska ta över dem efter VM.

– Vi fick reda på att han skulle ta över Real Madrid bara fem minuter innan det meddelades. Det finns sätt som man måste agera på. Julen har gjort ett fantastiskt jobb med laget, men vi kan inte acceptera sättet han har agerat på här, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales på en presskonferens, innan han lägger till:

– Förbundet kan inte lämnas utanför i sådana här förhandlingar kring en av våra anställda. Och vi fick alltså veta det fem minuter innan det blev offentligt.

– Det hade kanske varit annorlunda om vi hade fått reda på det tidigare, om vi hade kunnat skydda bilden av förbundet. Vi hade ingen aning om detta över huvud taget och det har inte varit några förhandlingar med Madrid över huvud taget.

Han ersätts av Real Madrid-legendaren Fernando Hierro, som närmast kommer från jobbet som sportchef på det spanska fotbollsförbundet. Han har tidigare varit assisterande tränare i Real Madrid (där han spelade 1989-2003) och huvudtränare i andradivisionslaget Real Oviedo 2016-17.

Hans debut som förbundskapten blir alltså VM-matchen mot Portugal på fredag.

Radiosportens expert Richard Henriksson är förbluffad över det som sker.

– Det som nu händer är lika oväntat som unikt. Det har förstås aldrig hänt tidigare att ett landslag sparkar sin tränare dagen innan en VM-turnering startar, säger han, och fortsätter:

– Det spanska förbundet har all rätt att känna sig förda bakom ljuset, Lopetugui förlängde ju nyss sitt kontrakt, men jag anser att det hade varit bättre att svälja sin stolthet och låta honom fortsätta över VM. Att sparka honom nu är ett överilat beslut.

– Frågan är hur de spanska spelarna nu går vidare och fokuserar på själva turneringen, särskilt som det bekräftats att de ville ha Lopetegui kvar i motsats till förbundet.

Luis Rubiales hävdar att spelarna har tagit beskedet bra:

– Allt detta är en stor smäll för oss, men vi tränar igen i eftermiddag, håller oss samlade och ser framåt. Spelarna är väldigt fokuserade och har sagt till mig att de är fast beslutna att ge 100 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista