Sveriges VM är över – föll mot England i kvartsfinal

0:54 min

Sverige är utslaget ur fotbolls-VM. England blev en övermäktig uppgift och Janne Anderssons landslag föll 0-2 i dagens kvartsfinal.

Sverige - England 0-2

Så var matchen:

Första halvlek var oerhört chansfattig och det var först på en fast situation med halvtimmen spelad som England skapade matchens första målchans – och då blev det mål. 

På en engelsk hörna gjorde sig mittbacken Harry Maguire fri i svenskt straffområde och nickade in 1-0-målet för engelsmännen. 

Det Sverige tyvärr går på här är något England försökt med hela turneringen. De ställer fyra av sina absolut farligaste nickspelare tätt ihop. Och det är ingen svensk spelare som lyckas fånga upp Harry Maguire. Jag är säker på att det svider rejält för det svenska laget och för tränarna. Det här är förstås något man pratat jättemycket om. Ändå lyckas man inte förhindra det.  

Den andra halvlekens andra målchans föll också till England då Raheem Sterling spelades in i friläge med Robin Olsen. Men den svenske målvakten stod för en monsterräddning och såg till att ett svagt Sverige hade 0-1-underläge med sig in i halvtid. 

I inledningen av andra halvlek fick Marcus Berg ett jätteläge att kvittera omgående när han på ett inlägg från Emil Krafth nickade hårt och väl – men engelske målvakten Jordan Pickford hann ner till stolpen med en jätteräddning.

I stället kunde England ta över taktpinnen igen och efter en tids press tappade Krafth markering på bortre stolpen vid ett engelskt inlägg och Dele Alli kunde nicka in 2-0 med halvtimmen kvar att spela. 

Sverige kom till två chanser att reducera – men Pickford briljerade i det engelska målet. Först dök han rätt på ett Viktor Claesson-skott från nära håll. 

Senare agerade han vägg i en svensk kontring när Berg – frispelad av John Guidetti – fick se sitt avslut styras över ribban från nära håll.

2-0 stod sig matchen ut och medan Sverige är utslaget väntar för England en semifinal mot vinnaren i kvällens kvartsfinal mellan Ryssland och Kroatien. 

England vinner rättvist. Man är det klart bättre laget. Sverige kommer inte upp i den nivå vi sett dem tidigare. Man är trötta i dag och har inte energin.

Snackisen:

Att Emil Forsberg – som var anonym under matchen – byttes ut efter blott 65 minuter till förmån för Martin Olsson. Det verkar ha varit ett taktiskt drag av förbundskapten Janne Andersson – och inte på grund av skada på Forsberg.

– Martin kommer in som vänstersfältare. Han har varit väldigt bra hela lägret och jag tyckte att han var värd chansen. Han gör det bra när han kommer in, säger Andersson till Sveriges Radio.