British Open 147
Foto: PAUL ELLIS

Guide: British Open

4:06 min

Favoriterna, svenskarna, banguide och golf-lingot – Radiosporten ger dig koll på allt inför den klassiska golftävlingen som inleds på torsdag.

Favoriterna

Dustin Johnson: Världsetta på herrsidan, bra facit i tidigare Open-tävlingar och i god form. Har slutat åtta, etta och trea i sina tre senaste starter. Brukar spela bra på tuffa banor, och denna upplaga på Carnoustie blir väldigt svårspelad.

Justin Rose: Engelsmannen spåddes en lysande karriär när han skrällde till sig en fjärdeplats i just The Open som 17-årig amatör 1998. Det är alltjämt Roses högsta placering i den brittiska majorn. Men 37-åringen är i lysande form och kommer närmast från tre raka topp 10-placeringar.

Rory McIlroy: Stor naturbegåvning som vann The Open 2014. Men den tidigare världsettan har en tyngre tid bakom sig efter att han vann Arnold Palmer i mars. Har gett ett frustrerat intryck ute på banan de senaste månaderna.

Rickie Fowler: Förmodligen den bästa spelaren på touren som ännu inte vunnit en major. Kom snubblande nära säsongen 2014 när han slutade topp fem i samtliga fyra herrmajors. Förr eller senare lär det vara dags, och Fowler har presterat i årets två tidigare majors med andraplats i The Masters och en 20:e plats i US Open.

Jordan Spieth: Ska försöka försvara sin titel från i fjol. Och även om amerikans säsong varit svag i hans mått mätt – utan en enda seger – så älskar Spieth de stora tillfällena. Det visade han inte minst i The Masters där han var med och slogs om segern, men slutade trea. I vanliga fall världens kanske bästa puttare – och det blir en viktig fördel på Carnousties relativt platta greener.

Outsider

Tiger Woods: Efter skadebekymmer och en drograttfylla är den amerikanska superstjärnan tillbaka på PGA-touren – och 42-åringen verkar vara tillbaka för att stanna. I sina elva tävlingar i år har han bara missat kvalgränsen i två. Tyngre har det varit i majortävlingarna där han slutade 32:a i The Masters och sedan missade kvalgränsen i US Open. Men Woods kommer närmast från en fjärdeplats i PGA-tourtävlingen i Washington – ett fint kvitto på gryende form.

Svenskarna

Alex Norén: Golfvärldens hetaste svensk just nu. Efter två succéartade säsonger 2016 och 2017 med totalt fem (!) segrar på Europatouren har Norén spelat på PGA-touren denna säsong – och han har inte gjort bort sig. Norén har redan varit med och slagits om PGA-tourseger vid två olika tillfällen men fallit på mållinjen och slutat tvåa respektive trea. Vände tillbaka till Europa i slutet av maj och vann Europatour-tävlingen i Paris början av juli.

Henrik Stenson: Blev förste svensk att vinna en herrmajor i golf när han vann just The Open 2016 i storslagen stil. Följde upp den fina prestationen med en silvermedalj i OS-golfen. Men den svenske stjärnan tappade formen efter succésommaren med ett späckat schema och stora krav. Vann igen på Wyndham på PGA-touren i augusti 2017 – vilket är hans senaste seger. Därmed har han fått se sig själv passerad av Alex Norén på världsrankningen som bästa svensk.

Alexander Björk: Etablerade sig snabbt på Europatouren under sin debutsäsong 2017 och radade upp framskjutna placeringar. I slutet av april kom också första segern när han vann i Kina. Med en klättring till 68:e plats på världsrankningen närmar han sig på allvar topp 50 – vilket gör honom till en återkommande majorspelare.

Marcus Kinhult: 21-årig supertalang som gör sin första säsong på Europatouren. Efter en trevande start har Kinhult växlat upp något mot slutet och var nära att vinna tourtävlingen i Paris. 21-åringen ledde inför söndagens finalrond – men spelade bort sig sista dagen och slutade femma. Den framskjutna placeringen innebar också att Kinhult kvalade in sig till The Open.

Jonas Blixt: Slog snabbt igenom på PGA-touren med en seger redan första säsongen 2012 och etablerade sig över de följande tre säsongerna. Var som högst rankad 33:a i världen. Men de senaste åren har varit betydligt tuffare och Blixt har rasat hela vägen ner till 288:e plats på världsrankningen. Missat kvalgränsen i fyra av sina fem senaste tävlingar.

Jens Dantorp: En grovjobbare som hoppat mellan Europatouren och den europeiska undertouren. Belönades med en plats i veckans The Open – hans första major – efter att ha tagit sista chansen på genrepet i Scottish Open i söndagens. Den delade tredjeplatsen innebär att Dantorp får åka till Carnoustie.

Banguide

Mästerskapsbanan på Carnoustie står som värd för The Open för första gången sedan 2007.

1:a hålet
Smeknamn: Cup
Längd: 362 m
Par 4
Snittscore 2007: 3.93

2:a hålet
Smeknamn: Gully
Längd: 421,5 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.13

3:e hålet
Smeknamn: Jockie’s Burn
Längd: 320 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.19

4:e hålet
Smeknamn: Hillocks
Längd: 379,5 m
Par 4
Snittscore 2007: 3.90

5:e hålet
Smeknamn: Brae
Längd: 376,5 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.33

6:e hålet
Smeknamn: Hogan’s Alley
Längd: 530,4 m
Par 5
Snittscore 2007: 4.83

7:e hålet
Smeknamn: Plantation
Längd: 375 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.03

8:e hålet
Smeknamn: Short
Längd: 171 m
Par 3
Snittscore 2007: 3.14

9:e hålet
Smeknamn: Railway
Längd: 433 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.22

10:e hålet
Smeknamn: South America
Längd: 425 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.34

11:e hålet
Smeknamn: John Philip
Längd: 349 m
Par 4
Snittscore 2007: 3.97

12:e hålet
Smeknamn: Southward Ho
Längd: 460 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.38

13:e hålet
Smeknamn: Whins
Längd: 160 m
Par 3
Snittscore 2007: 2.95

14:e hålet
Smeknamn: Spectacles
Längd: 469 m
Par 5
Snittscore 2007: 4.54

15:e hålet
Smeknamn: Lucky Slap
Längd: 431 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.34 

16:e hålet
Smeknamn: Barry Burn
Längd: 226 m
Par 3
Snittscore 2007: 3.31

17:e hålet
Smeknamn: Island
Längd: 420 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.17

18:e hålet
Smeknamn: Home
Längd: 456 m
Par 4
Snittscore 2007: 4.61

Golf-lingo – vi reder ut begreppen

Hole-in-one: Att från utslagsplatsen slå raka vägen in i hål med ett enda slag.

Birdie: Ett slag under hålets par. Att ta sig i hål på tre slag på ett par 4-hål är att göra en birdie. Precis som det är att göra fyra slag på ett par 5-hål eller två slag på ett par 3-hål.

Eagle: Två slag under hålets par. Att ta sig i hål på tre slag på ett par 5-hål. Precis som det är att göra två slag på par 4-hål.

Albatross: Tre slag under hålets par. Att ta sig i hål på två slag på ett par 5. Väldigt ovanligt, och en väldig bedrift.

Bogey: Ett slag över hålets par. Att ta sig i hål på fyra slag på ett par 3-hål. Precis som det är att göra fem slag på ett par 4-hål eller sex slag på ett par 5-hål.

Bunker: Ett större eller mindre hål i marken längs banan – fyllt av sand.

Green: En mer eller mindre rund yta runt hålet – där gräset är som kortast på banan för att det ska gå bra att putta.

Fairway: Den kortklippta transportsträckan som leder fram till green. Via den vill man spela sig fram till hål. 

Ruff: Vid sidorna av fairway löper ruffen. Ett högre gräs som är svårare att slå ur.

Semiruff: Ligger mellan fairway och ruffen. Ett något kortare, mer skonsamt gräs än vad den vanliga ruffen är.

Driver: En populär klubba att slå sitt första slag med på långa hål. Den klubba som golfaren slår allra längst med – tack vare den låga vinkeln på lutningen i klubbhuvudet.

Spoon: Ett säkrare val vid första slaget. Som en driver, men med något större vinkel och mindre klubbhuvud. Används även på fairway när man behöver slå längre.

Duff: Att träffa gräset för långt bakom bollen i slaget och gräva upp för mycket av gräset i en tuva. Resulterar i kraftigt förkortat slag mot van man tänkt sig.

Topp: Att inte alls träffa gräset i slaget. I stället träffar man ovanpå bollen. Resulterar i att bollen inte får höjd – och ofta flyger alldeles för långt.

Draw: Ett golfslag som gradvis flyger från höger till vänster i luften (för en högerhänt golfare).

Fade: Ett golfslag som gradvist flyger från vänster till höger (för en vänsterhänt golfare).

Tee: Utslagsplatsen. Där man slår det första slaget för varje håll. Det finns följaktligen 18 stycken tees på banan.

Fore: Ett ord man ropar för att varna spelare/åskådare som riskerar att träffas av en flygande boll.

Out of bounds: Området utanför banan där man inte får slå. Markeras med vita pinnar. Slår man ett slag ”out of bounds” måste man slå ett nytt från där man var. Man straffas också med ett slags plikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".