Jonas Anshelm lockade Armand Duplantis till Sverige. Nu tvingas han äta upp sina kalsonger.
Jonas Anshelm lockade Armand Duplantis till Sverige. Nu tvingas han äta upp sina kalsonger. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jonas Anshelm lockade Armand Duplantis till Sverige – nu tvingas han äta upp sina kalsonger

5:01 min

Jonas Anshelm är mannen som övertalade Armand Duplantis att tävla för Sverige.
I går tog Duplantis EM-guld.
Då tvingas Anshelm äta upp sina kalsonger.

Övertalningskampanjen startade 2015, inför ungdoms-VM i USA. Anshelm, som är förbundskapten för juniorlandslaget, hade då noterat den unge Duplantis imponerande resultat i USA.

Han, och några andra på svenska friidrottsförbundet, kände till att hans storebror Andreas (även han stavhoppare) tidigare hade representerat mammans födelseland Sverige.

– Så jag tog kontakt med Andreas via Messenger på Facebook. Jag förklarade vem jag var, och bad om telefonnumret till Greg. Så jag ringde till Greg (Armands pappa) och inledde en dialog, förklarar Anshelm, som först fick ett negativt besked.

– Från början så hade "Mondo" bestämt sig för att tävla för USA.

Men via fortsatt kontakt med pappa Greg (som själv är gammal stavhoppare, och tränar Armand), som av Anshelm fick en roll som ledare i juniorlandslaget, valde Duplantis till slut att tävla för Sverige.

Anshelm tror att pappans tränarjobb för Sverige var en viktig anledning till Duplantis val av Sverige, tillsammans med att det i Sverige är lättare att tas ut till internationella mästerskap.

– I USA så måste de ju åka till kvalifceringstävlingar. Kommer du inte dit så är du rökt. Och är du sjuk eller har en dålig dag – då kommer du inte med till något mästerskap, förklarar Anshelm, och fortsätter:

– I Sverige har du en lång tid på dig att kvalificera dig till ett mästerskap, och vi har kvalgränser. Så han kan i god tid planera träningen utifrån när han vet att ett mästerskap kommer att gå av stapeln.

Gårdagens EM-guld var Anshelm en av många som gladdes över. Men det var med skräckblandad förtjusning som Anshelm firade guldet.

– Vi har nämligen slagit vad. Det sista jag sa till "Mondo" innan han åkte till Berlin var: "Tar du sex meter och vinner guld så ska jag äta upp mina kalsonger", och det fick jag en "Snap" om i natt, där han påminde mig om det.

Kommer du stå vid ditt ord?
– Det ska jag göra. Jag måste komma på något bra sätt bara, hur jag ska få i mig dem. Om jag ska koka en soppa på dem, eller blanda i gröten...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".