Vilka bollar avgör för Halmstad?

Tuff lottning väntar HBK i gruppspelet

Halmstad Bollklubb, som sensationellt kvalade in till gruppspelet i UEFA-cupen, kan räkna med en tuff lottning på tisdag 4 oktober. Och hemmamatcherna får HBK spela på bortaplan.

HBK får istället spela hemma i Göteborg, Helsingborg eller Malmö till exempel, 10-15 mil, enkel resa.

Anledningen är att belysningen på Örjans vall inte duger, enligt Uefas regler. De gjorde den egentligen inte till hemmamatchen mot Sporting Lissabon heller men då fick Halmstad dispens.

De räknar inte ordförande Bengt Sjöholm med att klubben får den här gången.

Lottning 4 oktober

Motståndet lottas på tisdag, den 4 oktober och första matchen spelas om ungefär tre veckor.

Bara fem lag har en lägre rankingpoäng än HBK. Dessutom är risken stor att hallänningarna stöter på motstånd från forna östländer med lag som inte är publikt intressanta.

14 av dom 40 lagen kommer från forna öststater. Jämför det med europacupspelets finrum, Champions League, där bara två av 32 är från gamla öst.

Det krävs alltså tumme med Fru Fortuna för Halmstad när de åtta femlagsgrupperna lottas fram.

Roma högvinst

Två matcher hemma och två borta gäller i grupperna där den ekonomiska högvinsten sannolikt heter Roma men där det lika gärna kan bli rumänskt, bulgariskt eller ryskt motstånd.

För svensk klubbfotboll är Halmstads avancemang både roligt och nödvändigt. Nu får Sverige chansen att skaffa värdefulla rankingpoäng för framtida cupspel i Europa.

Flest lag från Frankrike

Frankrike har flest lag med i UEFA-cupen, fem stycken. Bland dessa finns svenskklubben Rennes. Italien har tre. Förutom Roma, också Palermo och Sampdoria.

Titelförsvararna CSKA Moskva är ett av tre ryska lag. Tyskland, Rumänien och Bulgarien har också tre lag medan Spanien, England, Holland, Schweiz, Ukraina och Norge kan skryta med två lag.

Sverige har alltså en representant med. Lika många som Turkiet, eftersom Besiktas slog ut Malmö FF. Övriga lag hämtas från Danmark, Portugal, Grekland, Tjeckien, Serbien-Montenegro och Israel.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se
Linn Berglund
linn.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".