"SHL är hockeymördare"

4:23 min

Hockeysupportrar på landets arenor har under inledningen visat sitt missnöje mot SHL. En anledning är att fansen är oroliga för att ligan kommer att stängas.

Det är inte bara den här säsongen som supportrarna har visat sitt missnöje utan det har pågått många år tillbaka på hockeyarenor runt om i Sverige.

Stefan Baudin som är ordförande i Luleå Hockey fans ger sin syn på situationen.

– Jag tror det handlar egentligen i botten om att SHL ända sen dom bytte namn från Elitserien till SHL, har drivit en linje att bli mer lik NHL. Supportrarna känner att man driver en linje att slutmålet är att stänga ligan.

Vad menar ni med att SHL är hockeymördare?

– Vi vill att det sportsliga ska avgöra. Det ska vara möjligt att ta sig upp och möjligt att åka ur. Det ska vara på rent sportsliga grunder och inte på hur stor plånbok man har eller hur många sittplatser man har. Tar man bort det, så dör själen. På så vis kommer man att döda det vi älskar med ishockey.

Vad säger ni om det som SHL har skickat ut till klubbarna om att supportrarnas banderoller och budskap ska kontrolleras?

– Det har sipprat över, men nu så forsar bägaren över. Var man inte emot SHL tidigare, så är man det nu.

På torsdag är det full omgång igen. Hur kommer det att låta då?

– Om de var missnöjda med hur det lät tidigare kommer man att vara sömnlösa efter torsdagen. Jag tror det kommer att bli protester i samtliga arenor.

Jörgen Lindgren som är ordförande i SHL ger sitt svar på missnöjet.

– Det har aldrig varit på tal att stänga ligan eller höja licenskraven. Att vi skulle närma oss NHL är det absolut inte frågan om. Utan vi vill utveckla SHL och svensk ishockey på det bästa mjöliga sätt.

Hur ska ni egentligen arbeta med för att få över supportrarna på eran sida?

– Klubbarna har velat haft dialogen med supportrarna för att man kan sin lokala del bäst. Därav har vi inte kommunicerat. Har inte supportrarna fått det från sin förening måste vi säkerställa att de får det för det är ett av klubbens uppdrag.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista