OS i Sverige 2026 – snubbeltrådar och tuffa konkurrenter  

11 min

Ett Sverige utan ny regering. Ett Stockholm med oklar olympisk vilja. Och vassa konkurrenter i Kanada och Italien. Hör Bengt Skötts reportage inför avgörandet nästa år.

Under den gångna veckan blev det klart att IOK:s styrelse rekommenderar att Sverige bör vara ett av tre finalländer som framöver ska tävla om att få vinter-OS 2026.

De övriga är Kanada, med Calgary som huvudort, och Italien, med Milano och Cortina d’Ampezzo som tävlingsplatser.

Ett frågetecken är dock om OS-vurmarna i Calgary ”överlever” den folkomröstning om OS-ambitionen som ska hållas där den 13 november. Kanske blir det därefter en ren duell mellan Sverige och Italien.

Hör reportaget där SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, på plats på IOK:s stormöte i Buenos Aires, berättar hur Sveriges projekt tagits emot internationellt – men också vilka skeptiska frågor som ställs. De handlar om det oklara politiska stödet och avståndet mellan huvudorten Stockholm och det alpina fästet Åre.

Vi målar också upp de OS-planer som Kanada och Italien har. Till exempel tänker sig Kanada att Whistler, precis som under Vancouver-OS, också ska ha tävlingar om Calgary får spelen.

Hör också nostalgiska höjdpunkter från svensk OS-historia, med bragder som utförts i just konkurrentstäderna Calgary och Cortina d’Ampezzo. Till exempel vann Gunde Svan guld i Calgarys vinter-OS 1988. Och Sixten Jernberg var en hjälte i OS i Cortina 1956.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista