Helsingborg tog jättekliv mot allsvenskan

2:25 min

Max Svensson stod rätt och sköt rätt med en dryg kvart spelad.Det målet gav seger med 1–0 mot Falkenberg – vilket innebär att Helsingborg nu har ena foten i nästa års allsvenska.

Helsingborg mot Falkenberg. Ettan mot tvåan i superettan. Båda inför matchen på 55 poäng med, för stunden, god marginal nedåt i tabellen. Med andra ord fanns det möjlighet att göra ett rejält ryck mot allsvenskan för de två kombattanterna på Olympia under söndagseftermiddagen.

Och det var hemmalaget Helsingborg som visade sina intentioner först. Med en dryg kvart spelad så hittade ett välavvägt inspel en fri Max Svensson vid en bortre Falkenbergsstolpe. Svenssons avslut var behärskat och målgivande, och gav honom hans nionde mål för säsongen samt 1–0 till hans Helsingborg.

Det målet räckte hela vägen, via 90 minuters spel, flera byten på grund av skador och över fem minuters tilläggstid, till en HIF-seger.

Må så vara att Helsingborgsmålvakten Kalle Joelsson fick slita hårt för traktamentet för att hålla hemmanollan intakt.

– Jag är där för att rädda bollarna och det gjorde jag i dag. Det var skönt att vi kunde vinna den här viktiga matchen. Nu är det jäkligt glatt, säger Joelsson till Radiosporten. 

Segern tar upp skåningarna i ensam serieledning, tre poäng tillgodo på Falkenberg och tio poäng ner till AFC Eskilstuna som just nu ligger på kvalplatsen med fyra återstående omgångar.

Det innebär att Helsingborg kan säkra allsvenskt spel nästa år vid seger mot Halmstad hemma 23 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista