Sverige väntas bli slutkandidat till OS 2026

I kväll röstar IOK:s 95 medlemmar fram slutkandidaterna till att arrangera OS 2026. Sverige, tillsammans med Lettland, väntas bli ett av tre möjliga alternativ att få arrangera vinterspelen.

Tillsammans med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d'Ampezzo, Italien, rekommenderades den svenska kandidaturen redan i förra veckan av Internationella olympiska kommitténs styrelse.

I kväll svensk tid tas beslutet i Buenos Aires, Argentina, när IOK:s 95 medlemmar, bland andra SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg och OS-guldmedaljören i höjdhopp Stefan Holm, röstar i frågan kring vilka orter som ska få chansen att arrangera vinter-OS 2026. Den så kallade dialogfasen övergår till kandidatfas.

– Vi uppfattar att vi kan genomföra spelen på ett sätt som passar väldigt bra för det nya sättet att arrangera OS och Paralympics och på ett sätt som passar väldigt bra för Sverige, säger OS-bolagets vd Richard Brisius och syftar till Agenda 2020.

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor, varav motsvarande nio miljarder skjuts in från IOK. Däremot har den svenska delegationen ännu inte en statlig säkerhetsgaranti – allmän säkerhet på gator och torg – i och med det osäkra politiska läget efter riksdagsvalet.

Om tre månader ska Sverige senast ha lämnat in sin ansökan.

I en tidigare intervju med TT gav Annika Strandhäll (S) och Saila Quicklund (M) sin syn på Sveriges OS-ansökan.

– Jag oroar mig över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfaller. Men jag hoppas att det ska finnas en regering i god tid för att frågan ska kunna lösas, sade Strandhäll, idrottsminister i expeditionsregeringen.

– Det är många parter som ska säga sitt, politiska instanser på kommunal och nationell nivå och den samlade idrottsrörelsen med flera. Det måste vägas ihop till en helhet, sade Quicklund, Moderaternas idrottspolitisk talesperson.

Richard Brisius:

– Vår tro är att det stöd vi upplevt i alla våra samtal med politiker under de senaste månaderna och veckorna är att det där kommer nog lösas. Sedan får väl IOK vara flexibla om det är så att vi inte har nått fram hela vägen.Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

9 oktober 2018: IOK:s medlemmar röstar om slutkandidaterna till vinter-OS 2026.

11 januari 2019: Sista datum att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig ekonomisk säkerhetsgaranti.

Februari–april 2019: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april 2019: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juli 2019: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

11 september 2019: OS-värden för 2026 presenteras i Milano, Italien.

 

Fakta: Heta kandidater till OS och Paralympics 2026

 

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för 2026, med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

Milano och Cortina d'Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För några veckor sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon statlig ekonomisk garanti, har man meddelat.

Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och IOK:s arbetsgrupp föreslår inte att Erzurum (Turkiet) ska få bli en officiell kandidat.

 

Fakta: Tävlingsorter vid ett svenskt OS

Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen:

Stockholm:

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 Arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista