Det
Franco Terrazzano hållandes en tallrik köttbullar vid en pressträff efter att hans skattebetalförbund meddelat att man stöttar den svenska OS-ansökan. Foto: Privat/TT

Kanada-kampanj – för svenskt OS 2026

2:44 min

Den svenska olympiska kommittén får oväntad draghjälp i sitt arbete att få arrangera vinter-OS 2026. Det kanadensiska skattebetalarförbundet kampanjar mot ett OS i Calgary – och levererade i veckan sitt stöd för den svenska OS-ansökan.

Iklädd en “Stockholm 2026”-tröja, inlindad I en svensk flagga och hållandes en tallrik köttbullar meddelade Franco Terrazzano, Alberta-chef hos det kanadensiska skattebetalarförbundet, att man stödjer den svenska OS-ansökan.

Förbundet kampanjar mot Calgarys OS-ansökan för spelen 2026 och som en del i den kampanjen kom stödet för Stockholm denna vecka.

– Vi gjorde en fräck liten PR-kupp utanför Ikea och vi ville visa Calgary-borna att vi hoppas att Stockholm får OS 2026. För om Calgary får spelen kan ett hushåll i Calgary vänta sig att betala tusentals dollar, säger Terrazzano till Radiosporten. 

– Våra beräkningar visar att varje hushåll kommer att få betala 2 000 dollar. Och det är bästa tänkbara scenario. Om budgeten spricker i samma uträckning som när vi arrangerade spelen senast 1988 blir det 6 000 dollar per hushåll.

Medan Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, lovar att ett OS 2026 i Sverige inte hade kostat skattebetalarna någonting ser det annorlunda i Kanada.

Calgarys ansökningsbolag säger att OS kommer att kosta 5,2 miljarder kanadensiska dollar, och att skattebetalarna kommer att behöva stå för 3 miljarder av den notan.

Frågan går till en folkomröstning i Calgary den 13 november och Terrazzano hoppas på ett rungande nej. 

– Det hade sparat Calgary-borna tusentalsdollar. Och det är hela anledningen till att vi stöttar Stockholms ansökan. 

Utöver Calgary och Stockholm finns även Milano/Cortina kvar med ansökan. 

Hör hela inslaget i spelaren nedan!

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

(TT)

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista