Argentina kan komma att ge sig in i kampen om vinter-OS 2026.
Foto: Florian Eisele

Argentina intresserat av vinter-OS 2026

1:06 min

Osäkerheten kring vinter-OS 2026 blir allt större.
Nu kliver ytterligare ett land in i matchen:
Argentina.
Det skulle i så fall bli ett historiskt OS.

I natt blev det klart att Calgary trots allt går vidare med sitt bud, och arrangerar en folkomröstning den 13 november. 

Men i natt klev ännu en kandidat fram. Argentinas olympiska kommitté meddelade då att de undersöker möjligheterna att arrangera spelen.

"Argentinas olympiska kommitté vill informera om att vi analyserar möjligheten kring en gemensam kandidatur med Buenos Aires och Ushhuaia", skriver de i ett uttalande som citeras av diverse olika medier.

Huvudstaden Buenos Aires skulle i så fall arrangera issporterna, medan Ushuaia - som är en av de sydligast belägna städerna i världen, skulle stå för idrotterna som avgörs på snö.

Det skulle i så fall vara första gången ett vinter-OS arrangeras på det södra halvklotet, och första gången någonsin ett OS på seniornivå avgörs i Argentina. Huvudstaden Buenos Aires arrangerade tidigare i höstas ungodms-OS. Argnetina har tidigare funderat på att söka vinter-OS 2030.

Förutom Calgary så söker även Stockholm och Milano tillsammans med Cortina OS 2026, men båda dessa städer saknar statligt stöd. Så ifall alla dessa tre städer skulle falla bort kan alltså Argentina komma in som räddaren i nöden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".