Dopningskontrollcenter i Sydkorea. Foto: Ahn Young-joon/TT
Arkivfoto: Dopningskontrollcenter i Sydkorea Foto: Ahn Young-joon/TT

Wada bekräftar: Så straffas svenska antidopningslabbet

Karolinska antidopningslaboratoriet i Huddinge har misslyckats med ett blindtest som Wada skickat ut. Nu är utredningen klar.

Wada (World Anti Doping Agency) bekräftar nu att man stänger av det svenska labbet i sex månader från att utföra den typ av test man misslyckats med, skriver Sportbladet.

I augusti meddelade Wada att man under utredning stängt av det svenska antidopningslaboriatoriet i Huddinge från att utföra test efter den så kallade GC/C/IRMS-metoden, ett prov där man skiljer konstgjort testosteron från kroppens eget.

– Det är viktigt att säga att det inte är några riktiga prover det handlar om, utan det är ett kontrollprov. Wada skickar ut blindprover, ganska många varje år, för att kontrollera att labbet fungerar som det ska. Och på ett enda blindprov har vi gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden, sa laboratoriechefen Magnus Eriksson till Expressen då.

Wadas utredning är nu klar.

Straffet: Avstängning av labbet från att utföra den utpekade testformen i sex månader, från det att man pekades ut i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".