Det
Foto: TT

OS-bossen gillar Italiens 2026-ansökan

0:40 min

Har den italienska OS-ansökan för vinter-OS 2026 seglat upp som favorit framför Calgary och Stockholm? Klart är att IOK-presidenten Thomas Bach gillar det han hör från Italien.

Under veckan har Bach, president hos den internationella olympiska kommittén, träffat italienska topp-politiker och representanter från den italienska olympiska kommittén (CONI).

Samtalen har handlat om Milano/Cortinas OS-ansökan för 2026 – där man konkurrerar med Calgary och Stockholm. Och Bach gillar det han hört från italienarna. 

– Jag är väldigt trygg över att det kommer att hittas en lösning som gynnar Italiens intressen och gynnar idrottens intressen, säger IOK-presidenten Thomas Bach. 

– Vi lämnar Rom och Italien med väldigt mycket tillit i den här kandidaturen. Vi ser verkligen att det har hänt mycket.

Den italienska regeringen har sagt ja till att garantera inresor och stå för säkerheten runt spelen. Däremot ger staten inga ekonomiska garantier. Men det gör regionerna där Milano och Cortina ligger, Lombardiet respektive Veneto. 

– Garantier har uttryckts av Lombardiet och Veneto och jag är övertygad om att vi kommer att få dem, vilket är väldigt viktigt för hela projektet.

Enligt Bach ”ingen plan B” om alla tre länder skulle dra sig ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".