Sveriges Olympiska Kommitté, SOK:s, sportchef Peter Reinebo .
1 av 3
Peter Reinebo beklagar Calgarys beslut Foto: Pontus Lundahl/TT
Calgary-borna röstade i natt nej till OS.
2 av 3
Calgary-borna röstade i natt nej till OS. Foto: TT Nyhetsbyrån
Calgary säger nej till OS.
3 av 3
Calgary säger nej till OS. Foto: Jeff McIntosh

Calgary röstar nej till OS – svensken beklagar

1:52 min

Invånarna i Kanadensiska Calgary röstar för att inte ansöka om att få vinter-OS 2026, det står klart efter en folkomröstning där.
Synd, tycker svenska OS-basen.

Nu är det bara två städer kvar som tävlar om att få stå värd för vinter-OS 2026 — Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo i Italien.

Omröstningen i Calgary hölls efter en infekterad debatt om ansökningens vara eller inte vara som pågått i flera månader. Över 300 000 personer röstade och nej-sidan vann enligt de första vallokalsundersökningarna med 56,4 procent.

Även om folkomröstningen inte är bindande har båda sidor räknat med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan. Därmed tyder det mesta på att Calgary nu hoppar av ansökningsprocessen.

– Man kan möjligen kortsiktigt se det som att det är en konkurrensfördel för oss, men det är inte säkert att det är så. Det gäller att vinna rösterna och går man får tre från två så förändras det spänningsfältet, säger Peter Reinebo, som är verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, till Radiosporten.

I Kanada har man haft folkomröstningar alla gånger som man kandiderat för att få vinter-OS, och vid de två tidigare tillfällena fick kampanjerna — Calgary 1988 och Vancouver 2010 — grönt ljus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista