Jerringpriset 2018: Här är årets kandidater

2:16 min

Hela 16 kandidater har i år nominerats till Radiosportens Jerringpris. 

– I år var det extra tuff konkurrens och det motiverade någon extra kandidat jämfört med ett normalår, säger Radiosportens redaktionschef Markus Boger.

På Jerringkartan kan du rösta på kandidaterna och lyssna på referat

OBSERVERA ATT DENNA RÖSTNINGSRUNDA ÄR STÄNGD.

Den nya med rätta nummer hittar ni här

Noterbart är att samtliga OS-guldmedaljörer från Pyeongchang är med och att även fotbollslandslaget är nominerat. Intressant också att stavhopparen Armand Duplantis kan bli yngste vinnaren av Jerringpriset, han är nyss fyllda 19 år. Tidigare yngste vinnaren är Mats Wilander från 1983, han var 19 år och 4 månader då.

André Myhrer, alpint                                                 
OS-guld i slalom. I sitt fjärde OS fick 35-åringen till slut vinna ett OS-guld. Han låg tvåa inför andra åket och kunde från målfållan se hur guldet blev klart när värsta konkurrenten körde ur. Det första svenska alpina OS-guldet på herrsidan sedan 1980.

Armand Duplantis, friidrott                                  
EM-guld i stavhopp. Duplantis överträffade alla förväntningar i kamp med i princip hela världseliten. Han klarade till slut 6.05 vilket var världsårsbästa, juniorvärldsrekord och svenskt rekord. Bara Sergej Bubka har hoppat högre utomhus.

Björn Goop, trav          
Vinst i Prix d´Amerique. Först i mål med hästen Readly Express i världens mest prestigefyllda travlopp. Ekipaget spurtade ned storfavoriten på upploppet och Goop blev därmed femte svenska kusken genom tiderna att vinna Prix d´Amerique.

Charlotte Kalla, skidor                                 
OS-guld i skiathlon. Kalla säkrade vinsten när hon ryckte ifrån världens genom tiderna främsta skidåkare i den avslutande fristilsdelen. Kalla tog även tre OS-silver varav ett individuellt.

Frida Hansdotter, alpint    
OS-guld i slalom. Hon hade marginalerna på sin sida och vann äntligen ett mästerskapsguld. Hansdotter låg tvåa efter första åket men i det andra klarade inte ledaren att hålla undan för henne. Med fem hundradelars marginal vann hon OS-guldet.

Hanna Öberg, skidskytte                                   
OS-guld i distanstävlingen. En debutant som chockade alla genom att på 15 km skjuta felfritt och vinna guld. Hennes insats mot tuff konkurrens i stafetten ledde dessutom Sverige till ett nästan lika överraskande OS-silver.

Henrik Harlaut, freeskiing     
Dubbla guld i X-games. Vinst i prestigefyllda X-games i Aspen, USA – i två discipliner. Harlaut vann i både Big Air och slopestyle. Att någon vinner dubbla guld i X-games har bara hänt en gång tidigare i historien.

Herrlandslaget, fotboll       
VM-kvartsfinal. Sverige vann en svår VM-grupp och avancerade till VM-kvartsfinal för första gången sedan 1994. Det gav Sverige en position som ett av världens åtta främsta länder i världens största sport. Vann även sin grupp i Nations League.

Herrstafettlaget, skidskytte      
OS-guld. Efter fyra närmast felfria insatser från de svenska åkarna blev det överraskande guld. I en duell i sista skjutningen avgjorde Fredrik Lindström mot stornationen Norges slutman.

Johan Kristoffersson, rallycross                                  
VM-guld. Försvarade VM-guldet från förra året i överlägsen stil i en av motorsporternas prestigefulla klasser. Kristoffersson har på ett enastående sätt dominerat sporten under hela säsongen.

Lag Anna Hasselborg, curling                                 
OS-guld. I finalen säkrades vinsten redan i sjunde omgången mot överraskningen och hemmanationen Sydkorea som slog Sverige i gruppspelet. Lag Hasselborg som bildades så sent som 2015 tog härmed sitt första mästerskapsguld.

Pernilla Lindberg, golf                                 
Majorseger. Rankad 95:a i världen vann hon sensationellt årets första major, Ana Inspiration, tillika hennes första seger på LPGA-touren. Det skedde i ett gastkramande särspel över två dagar mot några av världens främsta spelare.

Sarah Sjöström, simning    
Fyra EM-guld. Vinst på EM i långbana är på ett sätt vardagsmat för suveräna Sjöström. Men fyra (!) individuella guld på lika många starter har ingen annan svensk simmare tidigare klarat i EM-sammanhang. Vann även totala världscupen.

Stina Nilsson, skidor                                                   
OS-guld i sprint. Med enorma förväntningar och press vann hon guld i specialgrenen sprint. Hon krossade allt motstånd i såväl kvartsfinal som semifinal och final. Hon vann också två OS-silver och ett överraskande individuellt OS-brons på tremilen.

Tove Alexandersson, orientering                               
Två VM-guld. Multikompetenta Alexandersson försvarade sitt VM-guld i långdistans och vann även guld i sprintstafett. Hon fyllde på med två EM-guld och vann världscupen totalt för femte året i rad.

Tre Kronor, ishockey    
VM-guld. För första gången på 26 år försvarade Tre Kronor ett VM-guld. Schweiz besegrades i en rafflande final efter straffläggning. Tre Kronor gick obesegrat igenom hela turneringen.

Klicka här för att webbrösta på din kandidat

Fakta: Om Jerringpriset