De åtalade frias från matchfixning

2:14 min

11.00 avkunnades domen i det uppmärksammade matchfixningsmålet.
De före detta fotbollsspelarna friades för att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos.

Tingsrätten anser att samtalet mellan två tidigare fotbollsspelare och AIK:s dåvarande andremålvakt inte var tillräckligt konkret för att de två mutmisstänkta männen ska kunnas dömas.

"Samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Trots att de två tidigare spelarna frias från misstankarna om givande av muta konstaterar Stockholms tingsrätt att det har "förekommit ett närmande". Vidare säger rådmannen Carl Rosenmüller i ett pressmeddelande att "detta närmande avsåg matchfixning av den kommande matchen mellan AIK och IFK Göteborg".

Rätten konstaterar dock att bevisningen inte räcker för att fastslå att ett brott har begåtts:

"Det är dock inte bevisat i målet att man under samtalet har varit tillräckligt konkret för att nå upp till ett straffbart mutbrott."

I centrum för det uppmärksammade rättsfallet stod AIK:s andremålvakt Kenny Stamatopoulos som träffade de två nu friade männen på en restaurang. De försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i en match mellan AIK och IFK Göteborg.

Eftersom den ordinarie målvakten var avstängd från spel skulle Stamatopoulos stå och han menar att det inte råder något tvivel om att de före detta spelarna försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i matchen.

Kenny Stamatopoulos gick direkt till AIK:s tränare Rikard Norling, som i sin tur kontaktade polisen och Svenska fotbollförbundet. Matchen ställdes in och händelsen skapade stora rubriker.

De två tidigare fotbollsspelarna, som åtalades för grovt givande av muta, har hela tiden förnekat brott.

Åklagaren Johan Lindmark säger till TT att han är oerhört besviken över den friande domen i matchfixningsmålet.

- Det var väl en oväntad utgång. Jag har precis fått domen och har svårt att säga mer än så innan jag har läst igenom den. Det jag vill peka på är att det var oerhört starka vittnesmål, säger Lindmark.

Trots att de två misstänkta männen frias från misstankarna om mutbrott kan de bli skyldiga fotbollsklubbarna AIK och IFK Göteborg skadestånd. När misstankarna om försök till matchfixning avslöjades ställdes matchen mellan de två storlagen in och klubbarna har begärt skadestånd från de nu friade männen. Frågan om skadestånd kommer att behandlas i en separat rättegång.

Advokaten Johan Åkermark representerade en av de två misstänkta männen. Han har talat med sin klient som är glad och lättad över tingsrättens friande dom.

- Vi är glada att domstolen har gått på vår linje. Det vill säga att även om man bortser från allt som de tilltalade säger och bara går på det som målvakten säger så är inte det tillräckligt konkret för att vara brottsligt.

Samtidigt konstaterar rätten att de två männen tog kontakt med AIK:s dåvarande andremålvakt i syfte att försöka fixa matchen.

TT: Anser du att din klient är rentvådd?

- Ja, det som påstås att han har gjort, även om han inte har sagt någonting så han har ju varit med där så att säga, men det är inte brottsligt det som har hänt. Mer rentvådd än en friande dom, mer rentvådd än så kan man inte bli.