Sverige hamnade i grupp A.
Sverige möter i kväll Montenegro. Foto: Christine Olsson/TT

Matchguide: Seger krävs mot Montenegro

2:08 min

I kväll inleder Sverige mellanrundan.
De gör det mot Montenegro, som tränas av Per Johansson.
En seger är troligen ett måste.
Här är allt du behöver veta.

Var: Hall XXL, Nantes (publikkapacitet 10 750).
När: 21.00.
Vi sänder: Direkt i Sportextra i P4.
Referenter: Paul Zyra och Annika Wiel Hvannberg.

Sveriges spelprogram

Vad gäller matchen?

Om Sverige ska ha kvar chansen till semifinal, krävs seger mot Montenegro. Kommande kamper mot Frankrike (lördag) och Ryssland (onsdag) blir svårare att ta poäng i. För att Sverige ska kunna ta en plats i OS-kvalet 2020, krävs plats 7 eller 8 i EM, alltså minst fjärdeplats i mellanrundegruppen.

Svenska resultat hittills

GRUPPSPEL 1:
Fredag 30 november
Danmark-Sverige 30-29

Söndag 2 december
Sverige-Serbien 22-21

Tisdag 4 december
Sverige-Polen 23-22

Sverige vidare som gruptvåa, och fick med sig de två poängen från segern mot Serbien.

Vilka går vidare?

De två främsta i sexlagsgruppen – även grupp C och D korsas på samma vis – får åka till Paris för att spela semifinal (14 december) och medaljmatcher (16 december).

Montenegros landslag?

Landet blev självständigt betydligt senare än sina exjugoslaviska grannar, 2006 (Montenegro var tidigare självständigt 1878—1918). Ändå nådde handbollslandslaget på damsidan snabbt framgångar. 2012 är toppåret hittills med OS-silver och EM-guld.

De senaste åren har landslaget tappat lite i slagstyrka när den gyllene generationen med spelare som Bojana Popović och Maja Savić lagt av. Med den svenske förbundskaptenen Per Johansson blev det en sjundeplats i VM 2017 och hans stora mål är OS i Japan 2020.

Dagens landslag har några stjärnor, främst vänsternian Durdina Jauković, som hittills gjort 21 mål i EM. Även vänstersexan Majda Mehmedović hade Sverige stora problem med i de två genrepsförlusterna strax före EM.

Ett mycket tufft montenegrinsk försvarsspel väntar de svenska anfallarna. Just den svenska offensiven har ju gnisslat stundtals i gruppspelet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista