2017 var William Nylander och Henrik Lundqvist med och vann VM-guld efter straffar.
2017 var William Nylander och Henrik Lundqvist med och vann VM-guld efter straffar. Foto: Andre Ringuette

Ändringen stoppar Tre Kronors favoritscenario

2:21 min

Tre Kronor har vunnit två raka VM på straffar.
Det blir ingen tredje gång i vår.
IIHF har nämligen ändrat reglerna.
– Vi får anpassa oss, säger Rikard Grönborg.

Både 2017 och 2018 vann Tre Kronor VM-finalen efter dramatiska straffläggningar.

Så kommer det inte att bli i Slovakien i vår. Det internationella ishockeyförbundet har ändrat sitt upplägg kring förläggningar och straffar, så framöver kommer finalspelat att avgöras med förlängningsspel i tre mot tre i 20 minutersperioder – fram tills att det blir mål.

Förbundskapten Rikard Grönborg förstår varför.

– Jag förstår konceptet, att det ska avgöras på spel och inte fasta situationer, säger han, och förklarar att han även förstår varför man i förlängningarna ska spela i tre mot tre – i såväl gruppspel (där fem minuters förlängning följs av straffar) och slutspelet (tio minuters förlängning).

– Det är ju ett sätt att försöka få till ett avgörande på hyfsad tid. Det svåraste som finns i hockeyvärlden är ju att göra mål. Så genom att ta bort två spelare på vardera lag så blir det ju mer utrymme och isutrymme.

– Så jag förstår kontentan, och samtidigt så måste ju vi coacher och spelare anpassa oss efter det och ha en bra förbedelse på hur vi ska anpassa vårt tre mot tre-spel och även träna i de situationerna kanske ännu mer.

Därmed blev Tre Kronor kanske historiska, som det sista laget någonsin att vinna ett VM-guld på straffar.

– Ja, det är väl kul att vara historisk, säger Grönborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista