Ett halvdussin länder vill värva Pichler

2:23 min

Kontraktet löper ut i vår för Wolfgang Pichler, Sveriges succéartade förbundskapten i skidskytte. Men han vill behålla jobbet.

– Jag vet att det kommer förfrågningar. Just nu är det fem, nja kanske till och med sju länder som vill ha honom, säger förbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson till Radiosporten.

Wolfgang Pichler själv är helt säker på vad han vill.

– Det är en tuff situation just nu, en ny president för förbundet och ett gäng coacher som är väldigt unga. De behöver en ledare. Jag vill leda Sverige över ett till OS,  säger Pichler och syftar på nye förbundsbasen Sofia Domeij och på Peking-OS 2022.

– Men om förbundet inte vill ha mig är jag redo att gå. Jag har inga problem med det.

Diskussioner om Pichlers framtid har påbörjats. Men det är inte fullständigt givet att Svenska Skidskytteförbundet förlänger kontraktet med Pichler. Eller också omformas hans roll så att han blir en typ av sportchef.

– Vi har på förbundsnivå börjat jobba med en ”Vision 2026”. Det jag kan säga att Pichler spelat en betydelsefull roll för den generation vi har just nu, säger förbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson.

Är hans ålder en faktor? Han blir 63 år i vinter.

– Vi blir ju inte starkare för varje år som går. Alla som är i 60-årsåldern vet att det ju inte är jättebra att ligga ute på läger och tävlingar 200 dagar på ett år. Någonstans där finns väl en gräns för vad som är möjligt.

Hör mer av både Arwidson och Wolfgang Pichler själv i ljudlänken här intill.