Framtiden oviss för rallycross-VM: ”Är kaos”

2:18 min

Avhopp efter avhopp. Framtiden för rallycross-VM är oviss inför nästa säsong.

Under måndagen meddelade VM-tvåan Mattias Ekström att han inte kör nästa års rallycross-VM eftersom hans stall EKS inte har fabriksstöd från Audi.

Tidigare i höst har även Peugeot och OMSE kastat in handduken för nästa års serie. 

Volkswagen, med regerande världsmästaren Johan Kristoffersson i stallet, vet inte vad som kommer att hända till nästa säsong. Planen för rallycross-VM var att börja med elbilar i serien från säsongen 2021. Men det finns osäkerhet.

– Vi ska till Tyskland för att ha möte med Volkswagen Motorsport för att se om vi kan fortsätta nästa år eller inte. Allt är kaos och upp-och-ner för oss just nu, säger Volkswagens teamchef Pernilla Solberg. 

Vad kommer avgöra huruvida Volkswagen kör nästa år?

– Det viktigaste är att få klart om det blir en elektrisk satsning från 2021 eller inte. Blir det ingen sån satsning tror jag att det ser väldigt mörkt ut för vår del. 

Men Volkswagen är positiva till elbilar?

– Ja. Alla bilmärken vet att det är nästa väg att gå. Hur mycket vi än tycker om riktiga bensinmotorer, så är framtiden elektrisk. Det är det bilfabrikerna vill satsa på, och göra reklam för. 

Johan Kristofferssons pappa, tillika stallchef, Tommy är orolig för rallycross-VM:s framtid.

– Jag tycker det är en fantastisk sport som absolut förtjänar en existens. Men nu ser det riktigt kritiskt ut, det som håller på att hända. Det är tragiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista