Petter Northug avslutar sin karriär

1:59 min

Petter Northugs skidkarriär är över. Det meddelade norska skidstjärnan på en känslofylld presskonferens i Trondheim.

– De senaste veckorna har jag känt att jag inte har det som krävs för att ligga på den nivå som krävs, för att kämpa om en VM-plats. Kroppen tål inte lika mycket som förr, säger Northug.

Det är den svaga formen i år och som egentligen pågått under en längre tid som gör att Petter Northug nu väljer att lägga skidorna på hyllan.

– Jag hade en liten dröm när jag var liten pojke, om att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över vad jag har gjort. Därför, när skidåkningen har varit mitt liv i så många år, är det svårt att ge upp. Samtidigt känns det också bra.

Norrmannen har bland sina meriter 13 VM-guld, två OS-guld och två segrar i den totala världscupen. De senaste mästerskapsmedaljerna tog han i VM i Falun 2015 där han blev VM-kung med fyra guld.

Northug är extra nöjd med två VM när han summerar karriären:

– Oslo (2011) sticker ut, men Falun (2015) var också väldigt viktigt. Det är bättre att slå samman flera minnen till ett, säger Petter Northug.

Efter Falun-VM har Northugs karriär dalat. Hans sista världscupseger kom i sprint i Drammen i februari 2016.

Karriären har även kantats av flera skandaler. 2014 dömdes han till 50 dagars fängelse efter att ha kraschat med sin bil alkoholpåverkad. Han berättade dessutom för polisen att det var en annan som körde bilen, innan han senare erkände.

Han har även hånat dom svenska skidåkarna Marcus Hellner och Calle Halfvarsson flera gånger och valde under flera år att nobba träning och tävling med norska skidlandslaget för att få ha sina egna sponsoravtal.

Northug har redan gjort klart med jobb efter karriären. Då ska han jobba för TV2 Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista