Några av spelarna i Somalia Bandy
Arkivbild. Foto: TT

Somalia får inte spela bandy-VM

0:36 min

Somalias landslag, med bas i Borlänge, har spelat VM i B-gruppen fem år i rad. Men när mästerskapet avgörs i Sverige efter årsskiftet får laget inte vara med.

Anledningen är att Somalias anmälan kom in två dagar för sent till FIB, internationella bandyförbundet, rapporterar dn.se.

– Vad hade man gjort om Sverige inte hade skickat in en preliminär anmälan, hade man ställt dem på reservplats, säger en besviken Hans Grandin, en av männen bakom det somaliska bandylandslaget till tidningen.

Enligt Hans Grandin skickades förfrågan om en preliminär anmälan till en felaktig mejladress, vilket gjorde att Somalia bandys svar kom in ett par dagar för sent.

Internationella bandyförbundets generalsekreterare Bo Nyman säger till dn.se att det inte fanns några oklarheter kring anmälningstiden.

– Somalias ansökan kom två dagar för sent och då hade tolv nationer redan anmält sig.

Nu får Somalia vänta och se om något av de övriga lagen i B-VM hoppar av mästerskapet. År 2013 bildades det somaliska landslaget som ett integrationsprojekt i Borlänge med legendaren Pelle Fosshaug som förbundskapten. Redan året efter blev landslaget första afrikanska lag någonsin att delta i ett bandy-VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista