Ryssland riskerar uteslutning från internationell idrott.
Ryssland riskerar uteslutning från internationell idrott. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT och Mark Baker/TT.

Ryssland riskerar uteslutning från internationell idrott

1:57 min

Ryssland riskerar nu att återigen stängas av från det internationella antidopningssamarbetet eftersom all information från den ryska antidopningsbyrån Rusada i Moskva fortfarande inte lämnats över.

Tidsfristen gick ut samtidigt som nyårsraketerna smällde och sprakade på himlen ovanför Kreml i Moskva. Det var då all information från det ryska antidopningslaboratoriet skulle ha lämnats över till den internationella antidopningsbyrån Wada.

Tidigare har kraven varit tydliga från Wadas president Craig Reedie: Fixar Ryssland inte tidsfristen, då gäller rekommendationen att Rysslands avstängning "förnyas". Men beslut om det blir så tas först senare.

Det handlar om den stora skandalen kring omfattande dopning av idrottare i Ryssland som avslöjades efter vinter-OS i Sochi 2014.
Ryssland stängdes av från OS i Sydkorea förra året, förutom rena ryska idrottare som fick tävla under OS-flagg.

Den ryska antidopningsbyrån Rusada stängdes av från samarbetet redan 2015. I höstas hävdes det, MEN med villkor att all information skulle lämnats över till nyårsafton.

Wada var i december på besök i Moskva för att hämta det man ville ha, men fick lämna tomhänta eftersom det sas att deras utrustning inte skulle vara godkänd i Ryssland.

– Vi är på randen till en avgrund och jag ber dig att skydda den rena idrotten, både här och nu och i framtiden, det sa Rusadas chef Jurij Ganus, som då gick ut med en video-vädjan till president Vladimir Putin om att lösa situationen och lämna ut informationen.

Kreml har kommenterat och hävdar att Rusada inte vet allt som är på gång och att det pågår en dialog mellan Wada och Ryssland om hur situationen ska lösas. Även den ryska idrottsministern har sagt att man diskuterar som han sa ett datum för Wadas "nästa besök".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista