100-årig krydda bjuds under alpina VM i Åre

4:20 min

Åre passar på att återvända till sina rötter när alpina VM kommer till byn i februari.

Med en månad kvar till alpina VM i Åre (4-17 februari) laddar byn i Jämtland för sitt tredje VM genom tiderna. Sveriges första skidort av internationellt mått har precis städat undan julbesökarna när de nu börjar bygga om byn för alpint mästerskap.

När ingenjör Rahm påbörjade projektet att göra Åre till en kopia av Davos i Schweiz i början av 1900-talet hade Sverige ännu inte lärt sig det vi idag känner som utförsåkning. Däremot började man besöka Åre för att åka kälke, spela curling och titta på skidkörning, eller skijoring, som är det norska ordet för aktiviteten och även det internationella begreppet. 

Det handlar om att tolka på skidor bakom en häst i full galopp och ta sig igenom en bana. Efter att ha varit ett säkert inslag under Nordiska spelen i början av 1900-talet gör skijoring nu comeback under alpina VM och en av de tävlande är skicrossstjärnan Victor Öhling Norberg.

- Jag vet inte varför jag tackade ja egentligen, men det lät kul, säger VÖN som har siktet inställt på seger bakom hästen i Åre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista