Tsunekazu Takeda.
Foto: Alastair Grant

OS-basen i Tokyo korruptionsanklagad

0:50 min

Chefen för OS i Tokyo 2020, Tsunekazu Takeda, misstänks för korruption i samband med att Japan tilldelades sommarspelen.

Åklagare vid en domstol i Paris utreder en misstänkt betalning på två miljoner euro som gjordes under Tokyos kandidatur. Tokyo vann omröstningen 2013 där också Madrid och Istanbul deltog.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har samtidigt bett Senegal att samarbeta med franska åklagare kring korruptionsanklagelser.

Dessa anklagelser kan ha att göra med senegalesen Papa Massa Diack, son till den förre ordföranden i internationella friidrottsförbundet Lamine Diack. Papa Massa Diack är misstänkt för att ha tagit emot mutor på flera miljoner euro, antingen för sponsorskontrakt eller för att förmedla röster till Rio de Janeiros och Tokyos OS-kandidaturer.

Massa Diack har funnits på Interpols lista över de mest eftersökta personerna sedan 2015, men Senegals regering har vägrat att lämna ut honom till Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista