Sofia B Karlsson från Riksidrottsförbundet. Till vänster Martin Marhlo.
Sofia B Karlsson från Riksidrottsförbundet. Till vänster Martin Marhlo. Foto: SR.

Samtal om transpersoner och idrott: ”Alla kan göra något”

2:17 min

Riksidrottsförbundets Sofia B Karlsson fanns med i Sportextra för att diskutera bland annat transpersoner inom idrotten.

Under söndagens Sportextra fanns Sofia B Karlsson, som jobbar med jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Riksidrottsförbundet, med i studion. Detta för att diskutera transpersoner inom idrotten och deras rätt att delta – och vilka vägar som kan tas framåt. 

Frågan har blivit än mer aktuell i dagarna efter handbollsspelaren Loui Sands val att avsluta karriären för att genomgå könsdysfori. 

Radiosporten har dessutom pratat med 19-årige Noel, som tidigare hette Moa, och som tvingades avsluta sin karriär efter bytet av könsidentitet.

Sofia B Karlsson menar att det finns mycket att göra i frågan, och att alla kan dra sitt strå till stacken.

– Vi behöver vara bättre på att bli lösningsfokuserade. Vi bör vara medvetna om vad normer gör för en grupp. På elitnivå har vi en utmaning – vem som tävlar med vet – men det är en utmaning vi kan lösa, säger Sofia B Karlsson och fortsätter:

– RF har absolut en del i arbetet i hbtq-frågor i stort. Vi försöker ta tydlig ställning och visa att idrotten ska vara för alla. Vi försöker stötta förbunden att ta modiga beslut som speglar verkligheten bättre än vad de har gjort tidigare sett till tävlingsreglerna.

Inom föreningarna kan man bland annat titta på jargongen

Normerna är något som bidrar till svårigheterna i frågan enligt Sofia B Karlsson.

– Vi har många personer inom idrotten som inte har passat in, och där behöver vi ta ett ansvar på olika nivåer. Inom föreningarna kan man titta på jargongen och så vidare. Vi kan alla på olika nivåer göra någonting.

Hon anser att man som cisperson (en person vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön) kan använda den ställning man har i samhället och idrotten för att förbättra situationen för personer som inte är i samma position.

– Man kan ställa sig frågan vad man som cisperson kan göra för att stötta transpersoner i sin närhet. Man har ju en könsidentitet som inte ifrågasätts så ofta eftersom man passar in i könsnormen. Då kan man passa på att nyttja det läge man har som cisperson för att stötta transpersoner och personer som inte passar in lika väl där normerna kan skava.

Lyssna på hela samtalet i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista