Falun–Storvreta i Superligan.
Falun–Storvreta i Superligan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny innebandyliga kan vara igång till hösten: ”Kommer utveckla sporten”

2:33 min

Under söndagen togs beslutet av Föreningen Svenska Superligan att bilda Premier Floorball League (PFL), där syftet är att skapa en fristående liga utanför Svenska Innebandyförbundets regi.

23 av 24 herr- och damklubbar var med under stormötet och bildade den nya föreningen Premier Floorball League (där Växjö var den enda klubben som inte närvarade). 

Tanken är att den nya ligan ska vara igång redan från och med i höst.

– Vi har tvingats till det här. Förbundet (Svenska Innebandyförbundet) har inte ens startat en förhandling. De slog igen dörren och sedan dess har den inte ens stått på glänt. Det är beklagligt att det blir så här, men nu är vi där och alla är positiva att komma igång och det här kommer definitivt utveckla innebandyn, säger Krister Kalte, ordförande i Svenska Superligan.

– Det är ganska ledsamt att vi har en förbundsledning som motarbetar utvecklingen av sin egen idrott. Det är helt absurt egentligen, säger Kalte. 

Bakgrunden bakom konflikten handlar till stor del om ägandet av rättigheterna till SSL, som ägs av Svenska Innebandyförbundet, men som föreningarna själva vill ta del av. 

Krister Azelius, som är Svenska innebandyförbundets styrelseledamot, håller inte med om att förbundet stängt dörren i förhandlingarna, men säger att de inte kunnat gå med på det som framförts från Superligan-klubbarna.

– Ställningstagandet som är gjorda hittills från förbundet och förbundsstyrelsen är att vi inte är i ett läge att kunna tacka ja till den överenskommelse som erbjudits från utbrytargänget, säger Azelius till Radiosporten.

Krister Kalte har dock inte gett upp möjligheten att de ska hitta en lösning tillsammans med förbundet.

– Vi har sagt att vår ambition och strävan är att göra det inom ramen för Svenska Innebandyförbundet. Vi förväntar oss att man kommer tillbaka och är beredda att diskutera. Det finns fortfarande möjligheter för förbundet att ta sitt sunda förnuft till fånga och komma tillbaka och diskutera det här tillsammans med oss, men den tiden börjar rinna ut.

Krister Azelius menar dock att det är utbrytargruppen som borde ta nästa kontakt med förbundet i och med beslutet som fattades på mötet i söndags.

Den 10 februari går tiden ut för klubbar att ansöka om att vara med i Svenska Superligan nästa säsong. Dagen efter inleder förbundet processen med att fylla på med lag från allsvenskan.

– Förbundet kommer bedriva en högstaliga. Vi kommer klä den med lag som är intresserade att spela i Superligan, och då inte lag som ställt sig utanför, säger Azelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista