Det
Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Pinturault tog VM-guld i kombination

1:06 min

Störtloppet gick så där för fransmannen. Men Alexis Pinturault körde desto bättre i slalomen och tog VM-guldet i kombinationen.Bäste svensk blev Felix Monsén, som körde upp sig till tiondeplatsen.

Silvermedaljören från OS i fjol, fransmannen Alexis Pinturault, var bara 24:a efter störtloppsdelen. Men tidsavståndet till täten var inte så stort i den nedkortade banan i Åre. Det gjorde att flera slalomspecialister klättrade rejält när det var dags för "deras" halva av tävlingen.

Pinturault var bara 1,52 bakom ledaren efter störtloppet och tog med den näst snabbast slalomtiden sitt första individuella mästerskapsguld. Han ökade därmed på sin medaljskörd, efter det franska lagguldet på VM 2017, ett OS-silver, två OS-brons och ett VM-brons tidigare.

– Det blev inte spännande. Pinturault var storfavorit så det är en rättvis seger som han tar. Och med nedflyttat störtlopp fick slalomgänget för stor fördel, säger Radiosportens expert Torgny Svensson. 

Största klättringen stod dock slovenen Stefan Hadalin för. Han var bara 30:e i störtloppet, men körde snabbast av alla i slalomen och tog överraskande silvret, medan österrikaren Marco Schwarz åkte in på bronsplatsen.

Felix Monsén, var inte helt nöjd med sitt störtloppsåk. I stället körde han upp sig som från 21:a till 10:e plats i slalomen. Den svenske fartspecialisten fick därmed en riktigt fin resultatrad på VM, efter sin 19:e plats i super-G:n och 16:e-platsen i störtloppet tidigare.

Alexander Köll fick till ett riktigt bra störtloppsåk, där han var bara 74 hundradelar efter italienska stjärnan Dominik Paris. Köll lyckades dock inte hålla i sin tiondeplats, utan hade fallit till en preliminär 21:a-plats när de 30 bästa från störtloppsdelen kört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista