Rikako Ikee
Rikako Ikee. Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Sjöströms rival drabbad av cancer

0:39 min

Den japanska supertalangen Rikako Ikee har fått leukemi. 18-åringen berättar själv om sin diagnos på twitter.

”Efter att ha känt mig dålig skyndade jag mig tillbaka från Australien och efter tester har jag fått diagnosen leukemi. Jag kan fortfarande inte fatta det och jag är i ett förvirrat tillstånd”, skriver simtalangen.

Rikako Ikee är ett stort affischnamn inför OS i Tokyo 2020. 18-åringen slog igenom på allvar i höstas när hon vann sex guld i asiatiska spelen. Hon imponerade också i världscuptävlingarna hemma i Tokyo i november när hon besegrade Sarah Sjöström på svenskans paraddistans 100 meter fjäril.

Ikee och Sjöström tränade tillsammans i Turkiet i höstas. Och den svenska storstjärnan har nu skickat en hälsning till Ikee på sitt instagram-konto.

”Mina ögon fylls med tårar när jag läser att min vän Rikako Ikee har fått diagnosen leukemi. Jag skickar all min styrka och kärlek till dig”.

Rikako Ikee är fast besluten att besegra cancern. 

”Om den behandlas på rätt sätt så är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att komma tillbaka som en ännu starkare Rikao Ikee.”


Fakta: Leukemi

(TT)

Leukemi är ett samlingsnamn för flera olika cancersjukdomar i benmärgen där blodet bildas.

Leukemi är cancer i de celler som ska bli olika blodkroppar. Leukemierna delas in i lymfatiska och myeloiska leukemier, beroende på vilka celler som är sjuka.

Leukemi delas också in i akuta och kroniska leukemier beroende på hur snabbt sjukdomen utvecklas.

Allt fler som får leukemi kan få behandling som tar bort sjukdomen eller som gör så att det går att leva ett bra liv länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista