Johaug världsmästare – VM-debutanten bästa svenska

1:02 min

Frida Karlsson och Charlotte Kalla jagade tappert medaljerna bakom.

Resultat:
1. Therese Johaug, Norge, 36:54.5
2. Ingvild Flugstad Östberg, Norge, +57.6
3. Natalja Neprjajeva, Ryssland, +58.7
---
5. Frida Karlsson, +1:07.4
6. Charlotte Kalla, +1:13.3
11. Ida Ingemarsdotter, +2:04.2
13. Evelina Settlin, +2:29.2

Precis som många anat inför damernas skiathlon var det Therese Johaug som var kvinnan att slå. Hon åkte avvaktande de första metrarna, för att sedan lägga in en högre växel i första stigningen och lämna nästan hela fältet bakom sig. Enbart Astrid Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg och Natalja Neprjajeva kunde hänga med en stund, innan också de fick ge sig för det höga tempot.

I klungan bakom var det framför allt Charlotte Kalla som drev upp tempot i jakten på medaljer. Efter skidbytet till fristil gick Kalla ursinnigt, och av de tre som klarade av att följa svenskans tempo var VM-debutanten Frida Karlsson den som hängde med bäst.

Karlsson gjorde ett tappert försök i slutskedet av loppet och närmade sig allt mer, men fick ge sig och slutade femma. Silvret gick till Östberg och bronset till Neprjajeva. Johaug vann tävlingen med nästan en minut.

Kalla slutade sexa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista