Norsk taktikseger i Vasaloppet

1:35 min

Det blev en norsk taktikseger i Vasaloppet sedan Tore Björseth Berdal ryckt ifrån sista 5 kilometerna samtidigt som hans lagkamrater stoppade konkurrenterna.

– Ett teamwork utan dess like. Det är första gången jag sett ett sådant teamwork i Vasaloppet, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Resultat Vasaloppet (h)
1. Tore Björset Berdal, Norge
2. Stian Hölgård, Norge +11 sekunder
3. Torleif Syrstad, Norge +12 sekunder
---
9. Oskar Kardin +14 sekunder

Norge dominerar fullständigt på herrsidan i Vasaloppet. För sjunde året i rad vann en norrman det 90 kilometer långa anrika loppet. Den här gången var det ingen av de stora norska favoriterna, utan Tore Björseth Berdal som fick god hjälp av sina fyra lagkamrater som gick fram med 5 km kvar och bromsade klungan så att Björseth Berdal kunde åka mot segern.

Det var också två av hans lagkamrater som lade beslag på resten av pallplatserna. Stian Hoelgaard knep andraplatsen och Torleif Syrstad tredjeplatsen.

De fem främsta åkarna i mål var norrmän. Bästa svensk blev Oskar Kardin på nionde plats.

På grund av det kraftiga snöfallet så var det svårt att göra några ryck under vägen från Sälen till Mora. Det var en stor klunga som krympte till 33 åkare vid sista kontrollen vid Eldris. Och det var efter kontrollen i Eldris som Tore Björseth Berdal och hans lagkamrater gjorde den taktiska manövern. De fem gulklädda åkarna gick upp i täten och sen stack Björseth Berdal i väg medan övriga åkarna bromsade klungan.

Han fick snabbt en lucka på 15 sekunder och kunde hålla undan med god marginal.