Efterlängtade och ifrågasatta - fotbollens nya regler

6:15 min

När svensk barnfotboll nu byggs om spretar reaktionerna. Fotbollförbundet förväntar sig gerillaverksamhet i "alternativa serier".

Medan vissa undrar "varför det dröjt så länge" undrar andra om "det ens är fotboll barnen spelar".

Svenska Fotbollförbundet har utgått från barnen, för första gången någonsin, när de nu ritat om regler och former kring svensk barnfotboll. Även om de känner sig trygga i valen de gjort, räknar de med att reaktionerna från vuxna kan bli starka 2019.

- Vi är nog beredda på att det kommer att finnas alternativa serier, säger Mika Sankala på Svenska Fotbollförbundet.

Han drar slutsatsen utifrån reaktioner som kommit in under provåret 2018 men också utifrån mottagandet av förändringen de gjorde för ett par år sedan, där inte längre resultat och tabeller bokförs när barn upp till 12 år spelar. Då började tabeller att föras i smyg.

Från årsskiftet 2019 är reglerna tvingande. Bland annat kommer storleken på planen att anpassas efter åldrarna och nya storlekar på fotbollsmål tillförs. De allra minsta kommer dessutom att spela med sarg. Antalet spelare på planen kommer för sjuåringar att vara tre mot tre för att sedan öka med åldern. Först när barnen fyller 15 år får man spela elvamannafotboll.

Man inför även en linje som det ena laget måste backa till när det andra lagets målvakt skall sätta igång spelet. Man skall även garantera speltid för alla spelare. Med en speltidsgaranti skall alla få spela minst två tredjedelar av matchtiden.

Hör fler reaktioner från barn, elitspelare och ungdomstränare i reportaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista