Örebro knep sista slutspelsplatsen när alla (!) förlorade

1:04 min

Tre lag gjorde upp om den sista slutspelsplatsen. Och när alla tre lagen förlorade stod det klart att Örebro snubblar in i åttondelsfinalerna.

LÄS MER: Så spelas SM-slutspelet

Örebro och Brynäs, båda på 69 poäng inför sista omgången, gjorde upp med Linköping på 67 poäng om den livsviktiga tiondeplatsen i grundserien. Den sista platsen som skulle innebära spel i åttondelsfinalerna.

Örebro hade fördel i form av klart bättre målskillnad än Brynäs. Men samtidigt spelade Gävle-laget mot ett Frölunda som inte hade något att spela för. 

Det struntade dock Joel Lundqvist i när han bjöd Brynäs på en omgående kalldusch med 1-0-målet efter blott 57 sekunder. 

Samtidigt blev det tydligt att Linköping inte skulle kunna utmana när man hamnade i tidigt 0-2-underläge mot HV71. 

Örebro höll Malmö stången halva matchen – men i mitten av andra perioden rann Malmö iväg med tre mål och inför sista perioden var det upplagt för en jätterysare i kampen om tiondeplatsen. 

Med Örebro i underläge 1-3 och Brynäs i underläge 2-3 behövde Gävle-laget bara en kvittering i sista perioden för att sno slutspelsplatsen från närkingarna. 

Men Frölunda lekte hockey och när pucken gick som på ett snöre genom Brynäs defensiva zon kunde till slut Rhett Rakhshani friställa Jonathan Sigalet med en backhandpass och 4-2 Frölunda var ett faktum.

Brynäs orkade inte resa sig och föll till slut 2-5. Örebro föll 1-3 mot Malmö och Linköping var chanslöst 0-3 mot HV71. Och med de tre förlusterna behåller Örebro tiondeplatsen och ger sig vidare till åttondelsfinal mot Växjö.

– Vi tycker att vi gör en dålig prestation i dag men ändå står man här och är ganska glad. Nu måste vi göra väldigt bra prestationer för att kunna betvinga Växjö, säger Örebros tränare Niklas Eriksson till Radiosporten. 

För Brynäs och Linköping är säsongen över. 

Hör intervjuer i spelaren nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista