Målen haglade – Sverige tappade segern i 97:e

1:46 min

Det mesta hände på Ullevål när Sverige spelade 3-3 borta mot Norge. Sverige vände 0-2 till 3-2 på tilläggstid – då kvitterade Norge i 97:e minuten.

EM-kval
Norge-Sverige 3-3

Trots ett stort svenskt spelövertag och flera chanser i den andra halvleken såg det ut att bli en 2-1-förlust borta mot Norge i EM-kvalets andra omgång. Då kvitterade Robin Quaison i den 86:e minuten – och styrde in 3-2-målet i den 91:a minuten.

Men det blev ingen svensk seger. I 97:e minuten, i det sista som skedde i mötet, nickade Ola Kamara omarkerad in 3-3-målet efter en hörna.

– Det känns surt. Vi var det mycket bättre laget. Det känns mer som en förlust, att vi förlorade två poäng, än att vi vann en poäng. Jag mådde skit efter 3-3-målet. Det kändes skitdåligt. Jag bryr mig inte att vi låg under med två mål och vände. Vi var det bättre laget och förtjänade en vinst, säger Quaison till Radiosporten.

Det har inte alls varit det ställningskrig som jag trodde att det skulle vara. Båda lagen har definitivt vågat, och inte spelat tillknäppt som jag trodde att de skulle göra.

Quaison var annars tillsammans med Viktor Claesson Sveriges stora förgrundsfigurer. Claesson ordnade straffen som Andreas Granqvist missade, men som Claesson sedan satte, på retur från norske målvakten Rune Almenning Jarstei.

Norge tog i slutet av den första halvleken ledningen under omdiskuterade former då Björn Johnsen kunde stöta in Joshua Kings misslyckade avslutsförsök i mål – följt av ett glädjevrål på Ullevål. Reprisbilder visade dock att Johnsen stod i offsideposition när bollen spelades fram. 

Det italienska domarteamet, lett av huvuddomare Gianluca Rocchi, valde dock att godkänna målet, till synes felaktigt. Dessvärre för svensk del vid den situationen förekommer ingen VAR (videogranskning) under EM-kvalet.

Norge utökade tidigt i den andra halvleken genom Joshua Kings nick från nära håll – ett avslut som svenske målvakten Robin Olsen kanske borde ha styrt undan. Därefter påbörjades en massiv svensk press, där Albin Ekdal bland annat träffade stolpen.

Ekdal drog på sig ett djupt jack i sitt knä i samband med sin stolpträff och tvingades utgå. Det tvingades även Kristoffer Olsson göra i matchens slutskede. Hur pass allvarligt skadeläget är återstår att se.

Sveriges nästa EM-kvalmatch spelas hemma mot Malta den 7 juni. För Lars Lagerbäcks Norge var detta den elfte raka hemmamatchen utan förlust – tio under Lagerbäcks styre. Norge är fortfarande obesegrat på hemmaplan med svensken som förbundskapten.