Förbundets besked: Därför blev Finlands mål underkänt

1:09 min

Ilskan och besvikelsen har varit stor i Finland efter att laget fick ett mål bortdömt under förlängningen av VM-finalen mot USA igår.
Nu har internationella ishockeyförbundet gått ut med en förklaring.

11.33 in i den fjärde perioden jublade Finlands spelare, tränare och hemmapublik tillsammans sedan Petra Nieminen tryckt dit 2–1 för Finland. Men guldjublet tystnade sedan domarteamet, efter ungefär tio minuters överläggning, dömt bort målet efter videogranskning.

På måndagseftermiddagen kom det internationella ishockeyförbundet till slut med ett uttalande, där de förklarade varför målet blev bortdömt.

De hänvisar till två paragrafer i regelboken, som båda handlar om målvaktsintreference - och går ut på att den anfallande spelaren inte får ha kontakt med målvakten utanför målgården, förutom om den är oavsktlig.

Och om målvakten har puckkontakt utanför målgården, måste den anfallande spelaren göra vad den kan för att minimera eller undvika kontakt med målvakten.

"Efter att ha beaktat dessa två regler beslutade videomåldomaren att målen måste underkännas", skriver IIHF på sin hemsida.

På hemsidan skriver de även att domaren på isen redan hade dömt en utvisning på USA målvakt för tripping, och att videodomaren inte kan ändra ett sådant beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista