Bara sex simmare i svenska VM-truppen

1:57 min

Sveriges VM-trupp i simning ser ut att bara innehålla sex namn.

– Klart att man gärna vill ha fler som kvalar in. Vi är en färre än VM 2017, man hade gärna gått åt andra hållet så att det blir fler, säger förbundskapten Ulrika Sandmark till Radiosporten.

De sex som säkrat VM-biljetter är: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Simon Sjödin och Erik Persson. Johannes Skagius hade chansen att säkra en VM-biljett i Eriksdalsbadet i Stockholm under Swim Open som avslutades på måndagen. Skagius hade behövt klara 27,39 på 50 meter bröstsim, men fick bara 27,62.

Men Ulrika Sandmark stänger ännu inte dörren för en VM-plats.

– Skulle det vara någon som simmar under VM-kvaltiden individuellt så finns det möjlighet att ta med den personen, säger Sandmark.

Hon säger också att det kan tillkomma någon kvinnlig simmare eftersom Sverige planerar att ha två lagkappslag i VM på damsidan.

Av de sex inkvalade namnen så ser Ulrika Sandmark bara Sarah Sjöström som den stora medaljkandidaten. Det var tio år sen som Sarah Sjöström vann sitt första VM-guld.

Är det inte konstigt att inte fler inom svensk simning klivit fram sedan dess?

– Simning är en otroligt stor världsidrott och det är otroligt tuff konkurrens. De hänger inte på träd, de här medaljerna, säger Sandmark.

VM avgörs i Sydkorea 12-28 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista