På väg mot rekordliten svensk VM-trupp

1:04 min

Sverige är på väg mot en rekordliten svensk VM-trupp i simning.

– Det är synd att inte fler kvala in, det hade varit kul om vi varit ett lite större team, säger Sarah Sjöström till Radiosporten.

Bara sex svenska simmare har klarat av kvalgränserna till VM i sommar. Det ser därmed ut att bli en rekordliten svensk trupp som tävlar i Sydkorea i juli. Men Sjöström är inte orolig för utvecklingen som svensk simsport.

– Vi har en bra bredd och har många talangfulla simmare. Men VM-kvaltiderna är riktigt tuffa. Vissa av tiderna är semifinal- eller finalplats på VM. Men det ska vara så tufft om man vill vara med i världseliten, säger Sjöström.

Svenska kvaltiderna har dessutom varit tuffare än de internationella kvaltiderna.

– Det här är året innan OS, så då vill de kanske förbereda på de kraven som man ska ha på sig inför nästa år, säger Sjöström.

Svenska VM-truppen i dagsläget: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Simon Sjödin och Erik Persson.

Den svenska VM-truppen kommer troligtvis utökas med en till det kvinnliga lagkappslaget.

FAKTA - Uttagna till sim-VM

2019: I nuläget 6

2017: 10

2015: 10

2013: 11

2011: 20

2009: 13

2007: 18

2005: 15

2003: 19

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista