Frölunda avgjorde första SM-finalen i powerplay

1:31 min

Frölunda har tagit ledningen med 1-0 i SM-finalserien i ishockey mot Djurgården. Frölunda vann första mötet på hemmaplan med 5-3 efter att laget gjort två mål i powerplay.

Det är det som visar Frölundas styrka, att kunna utnyttja special teams på två bra sätt. Det är det som de tagit ledningen på. Mycket skickligt gjort, säger Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson

Det var en intensiv och jämn finalmatch där Frölunda tog ledningen i första perioden genom Jacob Peterson. I början av den andra perioden blev det sen tre mål på drygt två minuter. Djurgården kvitterade då Marcus Davidsson avslutade ett vackert anfall. Jacob Moverare gjorde sedan 2-1 till Frölunda innan Linus Hultström från snäv vinkel satte 2-2.

Matchen stod därefter och vägde när Djurgården drog på sig två utvisningar och Frölunda utnyttjade båda powerplay-spelen med att göra 3-2 och 4-2 genom två kanonskott. Först från Chay Genoway och sedan från Brandon Gormley, ett skott som Joel Lundqvist styrde in i mål.

Djurgården reducerade i tredje perioden genom Dick Axelsson, men just Axelsson drog på sig en onödig utvisning i slutminuterna och såg därmed till att Djurgården inte kunde skapa tryck mot Frölunda-målet.

– Det går inte att agera på det sättet, det är enskild frustration som Dick Axelsson borde vuxit ifrån, säger Lars-Gunnar Jansson.

Så här säger Frölundas Joel Lundqvist:

– Man vet hur Dock funkar. Han är på gränsen. Men han levererar även framåt, så det är klart att vi hellre har honom i utvisningsbåset, säger Lundqvist till Radiosporten.

Samuel Fagemo gjorde sedan 5-3 i slutsekunderna i tom kasse.

Lyssna på samtliga mål från matchen i spelaren här nedan

Finalserien avgörs i bäst av sju matcher.

Final 2: 
Tisdag 23 april kl 19.30
Djurgården-Frölunda

Final 3: 
Torsdag 25 april kl 19.30
Frölunda-Djurgården

Final 4: 
Lördag 27 april kl 15.15
Djurgården-Frölunda

ev Final 5: Tisdag 30 april kl 20.00

ev Final 6: Torsdag 2 maj kl 19.30

ev Final 7: Lördag 4 maj kl 15.15