Fotbolls-VM 2019

Henriksson: Här är min VM-startelva

4:03 min

Sverige inleder sitt VM-spel mot Chile den 11 juni. Så här vill Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson att laget ser ut.

Richard Henrikssons VM-startelva:

Hedvig Lindahl

Magdalena Eriksson
Linda Sembrandt
Nilla Fischer

Jonna Andersson
Caroline Seger
Elin Rubensson
Hanna Glas

Kosovare Asllani

Fridolina Rolfö
Lina Hurtig

Spelschema fotbolls-VM 2019

Henrikssons kommentar:

De flesta spelarna här är förstås helt givna, stommen är precis den som vi såg i VM-kvalet.

Hedvig Lindahl är alldeles självklar i målet, även om det förstås oroar en del att hon spelat så lite för Chelsea den här säsongen. Men Lindahl är rutinerad och den svenska ledarstaben kunnig, hon kommer säkert att drilla matchsituationer mer än någon annan spelare inför mästerskapet.

Peter Gerhardsson har sedan Sverige blev VM-klara laborerat en hel med vilken slags backlinje Blågult ska spela med, tre eller fyra spelare i den.

Jag tycker att han ska använda sig av den väldigt stabila trion Eriksson, Sembrandt och Fischer och sedan spela med aggressiva och löpstarka Jonna Andersson och Hanna Glas på kanterna. Det ger Sverige mer stadga om man blir tillbakapressade, men också lättare att ha fler högt upp i banan i anfallen, som det lär bli mycket av i VM-premiären mot Chile till exempel.

Rubensson och Seger är helt givna på innermittfältet, Asllani likaså som länken mellan den lagdelen och forwards.

De två platserna längst fram är de svåraste att välja ut, här har även förbundskaptenen testat mycket utan att hitta en stabil lösning över tid.

Samtliga alternativ har gemensamt att de har en hög högstanivå och då och då blixtrar till. Mimmi Larsson och framför allt Stina Blackstenius är sådana spelare, men i dag hade jag valt Fridolina Rolfö som varit stekhet de senaste månaderna i Bayern München, samt kanske lite överraskande Lina Hurtig.

Jag tycker att Hurtig är precis spelartypen Sverige behöver i sin offensiv. Hon är väldigt kvick de första tio meterna, vill gärna och är bra på att utmana sin motståndare.

Gerhardssons lag har ibland svårt att ta sig in i straffområden för att skapa lägen och för att bättre lyckas med det i tighta VM-matcher tror jag att en spelare som Hurtig kan vara värd att satsa på.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista