Sverige klart för kvartsfinal – efter galet drama mot Lettland

1:42 min

Tre Kronor var nära en historisk blunder mot Lettland. En ”coach's challenge” med tre minuter kvar att spela kostade utvisning i 4–4-läge – och risk för missat slutspel. I stället satte Dennis Rasmussen det avgörande 5-4-målet i tom bur.
– Det visar ändå styrka att vinna till slut, säger Rasmussen till Radiosporten.

Hör intervjuer i spelaren nedan!

I ledning 2-1 fick Tre Kronor en mardrömsstart på sista perioden när Lettland vände till ledning inom loppet av fyra minuter. Först ett dråpligt svenskt självmål när Mattias Ekholm rensade på Loui Eriksson och in i eget mål.

Kort därefter 3-2 när en lettisk forward fått väl enkel väg fram till svenska målburen.

Goda råd dyra när Sverige behövde vända 2-3-underläge i sista perioden för att undvika fiasko.

Då klev Kempe fram med rejäl soloräd runt i den lettiska zonen. Jagande letter tappade bort Anton Lander – som på Kempe-pass skickade in 3-3-målet.

Blott en minut senare fullbordade Patric Hörnqvist den svenska vändningen framför mål – och en ny assistpoäng för Nylander.

Men dramat var inte över. Det hade bara börjat.

Roberts Bukarts satte sitt tredje mål för dagen för 4-4. Men målet videogranskades för en eventuell hög klubba. Domarna godkände målet. Då valde förbundskapten Rikard Grönborg att göra en coach's challenge för en eventuell lettisk offside på väg in i svensk zon. Den var så hårfin att domarna behövde över fem minuter på sig innan de till slut beslutade sig för att godkänna målet.

Svensk utvisning som pris på misslyckad challenge och Henrik Lundqvist fick stå på huvudet de sista minuterna av tredje perioden.

Lettland behövde ytterligare ett mål för chans på kvartsfinal och plockade målvakt. Tacksamt för svensk del när Dennis Rasmussen kunde sätta 5-4 i tom bur – och Tre Kronor kunde inkassera samtliga tre poäng. Som ger svenskarna chansen att alltjämt sluta i topp i gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista