Tre Kronors fiasko – ut i kvartsfinalen

2:12 min

Tre Kronor är utslaget i ishockey-VM efter förlust med 5-4 mot Finland efter sudden.

– Det är en stor besvikelse. Vi hade ett lag som hade kunnat gå hela vägen, säger målvakten Henrik Lundqvist till Radiosporten.

Det är ursvagt av Sverige att förlora den här matchen, säger Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson.

Hör mer från expert L-G Jansson här

Tre Kronor, anförda av 21 NHL-stjärnor, var riktigt illa ute flera gånger mot Finland, med 18 VM-debutanter i laget. Först en svensk mardrömsöppning där Niko Mikkola gjorde 1-0 till Finland efter redan en minut. Men Sverige replikerade snabbt genom John Klingberg. När sen Patric Hörnqvist gjorde 2-1 och Elias Pettersson 3-1 i början av den andra perioden såg det stabilt ut.

Men då rasade svenska spelet ihop fullständigt. Finland tog över helt och reducerade och kvitterade till 3-3. Finland tryckte sen på för 4-3. Sveriges enda chans var ett skott från backen Erik Gustafsson med 30 sekunder kvar av andra perioden. Men skottet såg ut att ta i stolpen och perioden spelades klart. Då kollade domaren reprisbilder och kunde konstatera att skottet tagit i målkameran inne i målet. Alltså 4-3 till Sverige.

Med dryga minuten kvar av tredje perioden så lyckades Finland forcera in pucken till 4-4. I förlängningen sen så avgjorde Finlands med ett skott av Sakari Manninen förbi Henrik Lundqvist.

Lundqvist kan nu ha gjort sin sista landskamp.

– Jag vet inte. Det är så tätt inpå nu. Jag har inte hunnit analysera känslorna. Jag är stolt över att spela för mitt land. Men jag har gjort det under många år också. Det är en fantastisk känsla, men det är tufft när det inte går vägen, säger Lundqvist.

I semifinalen ställs Finland mot Ryssland medan Kanada möter Tjeckien.

Finland-Sverige 5-4 (1-2, 2-2, 1-0, 1-0)

1-0 (1.00) Niko Mikkola (Pesonen/Manninen)

1-1 (2.38) PP-mål John Klingberg (W. Nylander/Wennberg)

1-2 (16.57) Patric Hörnqvist (Ekman-Larsson/A. Larsson)

1-3 (20.25) Elias Pettersson (Landeskog/Ekman-Larsson)

2-3 (25.04) Petteri Lindbohm (Manninen/Pesonen)

3-3 (29.08) Jani Hakanpää (Manninen)

3-4 (39.35) Erik Gustafsson (Landeskog, Wennberg)

4-4 (58.31) Marko Anttila

5-4 (61.37) Sakari Manninen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista