Lindahl står avbildad i hembygden under VM – hyllar platsen där allt började

2:58 min

Det dröjde till 2019: Men till VM kommer det upp offentlig avbildningar av även kvinnliga fotbollsspelare. Asllani, Fischer, Lindahl och Seger är först ut.

Gunnar Gren i Göteborg, Nacka Skoglund i Stockholm och Kalle Svensson i Helsingborg – det är bara några av de fotbollsspelare som står staty någonstans i Sverige.

Men några kvinnliga fotbollsspelare har hittills aldrig avbildats och satts upp på några piedestaler i Sverige.

Men lagom till damernas fotbolls-VM, har svenska fotbollförbundet i samarbete med ett internationellt företag tagit fram fyra avbildningar i cement i naturlig storlek av VM-aktuella spelare. En av dem är målvakten Hedvig Lindahl:

– Det känns otroligt stort, säger Lindahl till Radiosporten.

– Om jag är en liten flicka och ser de här avbildningarna, så kanske jag tänker "Wow, det finns en framtid för mig om jag satsar på mina drömmar!".

Förutom Lindahl är också landslagsveteranerna Kosovare Asllani, Nilla Fischer och Caroline Seger avbildade. Initiativtagarna vill inte tala om "statyer" utan använder ordet "avbildningar".

De är inte en konstnärs tolkning, utan resultatet av en dataskanning av spelarna i helfigur. Därför är det en avbildning som är mycket lik personen, och lär inte bli utskrattad som statyn av Cristiano Ronaldo på flygplatsen med samma namn på Madeira blev.

De fyra avbildningarna ska under VM-slutspelet stå på en plats som de avbildade spelarna själva fått välja:

  • Kosovare Asllani valde Vimmerby
  • Nilla Fischer Linköping
  • Caroline Seger Helsingborg
  • Hedvig Lindahl utsåg en liten sörmländsk ort i Vingåkers kommun:

– Jag valde Marmorbyn! Den plats jag bott flest år av mitt liv; jag bodde mina första 16 år i Marmorbyn och det är den plats som format mig allra mest.

– Och jag vill ge tillbaka till den orten. Det var där jag började spela med mina fotbollskillar och de har alltid varit stöttande och hjälpt mig. Och visat vilken fin attityd de har haft till oss tjejer. De gick i bräschen för den attitydförändringen som vi vill skapa med det här initiativet.

– Alla människor i Marmorbyn förtjänar att den här avbildningen ska stå där under hela VM:et! För det är det bästa stället jag någonsin hade kunnat växa upp på.

Om avbildningarna kommer att bestå på någon av de utvalda platserna är oklart. Efter VM planeras de fyra cementstoderna ställas på ett kontor i Stockholmsförorten Jordbro, men förhoppningen är att de ska placeras ut och finnas till för allmänheten permanent.

Sveriges Radios kulturreporter Gunnar Bolin konstaterar att det är ett ”jättebra” initiativ men:

– Jag tycker inte att det här är någon särskilt stor seger för feminismen eller för hur vi ser på kvinnlig idrott. Jag tror att man ska vara väl medveten om att det här är ett PR från en stor sponsor också inför ett stort mästerskap.

Men för spelarna är det ett viktigt budskap att synas och vara en förebild för unga tjejer, Något Bolin håller med, men han tror inte att det är statyerna som kommer att göra störst skillnad.

– Det är mycket viktigare frågor om hur klubbarna satsar, hur man satsar på tjejer som vill spela fotboll i unga år, vad de har för tillträde till planer, vad de får för betalt.

FOTNOT: Det är överhuvudtaget svårt att hitta statyer av kvinnliga idrottare i Sverige. Vad Radiosporten kunnat få fram är de bara tre: gymnasten Hjördis Nordin (Hallqvist) i Landskrona, kanotisten Agneta Andersson i Karlskoga och längdskidåkaren Charlotte Kalla i Tärendö.