Guide: Stjärnorna tävlar om miljoner i Stockholm

3:29 min

Den här veckan kommer fler av världens bästa hoppryttare till Stockholms Stadion för att tävla i prestigefyllda Global Champions Tour.

Bland de svenska deltagarna finns Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek.

Radiosporten sänder veckans höjdpunkt, den individuella grand prix-tävlingen i Global Champions Tour på lördag kväll klockan 19.30-21.30. Hör Christian Olsson referera tävlingen direkt i Sportextra i P4.

Det här är Global Champions Tour

Serien grundades 2006 av nederländske hästägaren Jan Tops (OS-guld i lag 1992) och arrangeras på spektakulära platser runt om i världen. Bland annat tävlar hoppryttarna på Miami beach och vid Eiffeltornet i Paris. Stockholm är den åttonde av sammanlagt 19 deltävlingar.

Global Champions Tour har sedan några år tillbaka nått en hög status bland stjärnorna, inte minst för de väl tilltagna prissummorna. Den ryttare som vinner grand prix-tävlingen i Stockholm får drygt en miljon kronor.

Ryttarna kan tävla både individuellt och i lagtävlingen Global Champions League. Lagen består av ryttare från flera olika nationer, Peder Fredricson är med i Shanghai Swans, Malin Baryard-Johnsson representerar Berlin Eagles och Evelina Tovek är med i Scandinavian Vikings.

Stockholm för första gången

Arrangörerna i Stockholm har skrivit ett femårigt avtal med Global Champions Tour, 2019 blir första gången tävlingen arrangeras i den svenska huvudstaden.

Tävlingsarena är klassiska Stockholm Stadion där ridsporten avgjordes under OS 1912 och ryttar-VM arrangerades 1990.

Stjärnspäckat startfält

Förutom de svenska stjärnorna – med dubble Jerringprisvinnaren Peder Fredricson i spetsen – kommer toppryttare som tidigare världsettan Harrie Smolders, tyske veteranen Ludger Beerbaum och förra årets tour-vinnare Ben Maher. USA representeras av Jessica Springsteen och Jennifer Gates, så det kan bli kändistätt på läktaren om deras fäder Bruce Springsteen och Bill Gates dyker upp.

Det kommer dessutom att arrangeras dressyrtävlingar under veckoslutet, men de ingår inte i Global Champions Tour.

Tävlingsprogram

Lagtävlingen Global Champions League avgörs i två omgångar, den första på fredag klockan 17.30 och den andra på lördag eftermiddag klockan 15.45. På lördag kväll klockan 19.30 väntar den individuella grand prix-tävlingen dit de 35 bästa ekipagen kvalar in.

Här finns hela tävlingsprogrammet (extern länk)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista