Allt fler svenskar OS 2026-positiva – men Italien ligger långt före

2:15 min

En alldeles färsk Novus-undersökning ger beskedet: Nu är fler svenskar positiva än negativa till ett OS i Sverige.

Nästa måndag, den 24 juni, ska IOK-delegaterna rösta om saken: Ska Sverige (Stockholm/Åre) eller Italien (Milano/Cortina) få värdskapet för vinter-OS om sju år, 2026?

I dagsläget är 47 procent av svenska folket, enligt Novus, positiva till ett OS i Sverige. Andelen negativa är 41 procent. Alternativet ”vet ej” valdes av 12 procent.

Siffrorna för OS 2026-intresset i hela riket bygger på svaren från 1 030 tillfrågade runt om i Sverige.

Det visar den mätning av opinionen som undersökningsföretaget utfört under våren på Sveriges Radios begäran.

Förra gången SR beställde en liknande Novus-undersökning, för drygt 15 månader sedan, var en majoritet av de tillfrågade negativ till OS.

Frågan som då ställdes var ”Tycker du Sverige ska ansöka om OS 2026?”. Så många som 53 procent svarade nej, medan andelen positiva bara var 34 procent.

Sedan dess verkar en rejäl omsvängning ha skett.

Dock är skillnaden fortfarande stor vid en jämförelse med opinionsläget i Italien, som ju är Sveriges konkurrent om OS 2026.

– Det är ju folkligt stöd som vi skulle kunna ha mycket bättre siffror för. Där har ju Italien 80 procent positiva, säger Gunilla Lindberg, generalsekreterare på SOK och ledamot av den högsta ledningen i Internationella olympiska kommittén, till Radiosporten.

– Vi har blivit bättre, men det är ju så här i Sverige. Vi går ju aldrig in för någonting till 80 procent, men sedan när vi väl ska genomföra det, då går vi in för det.

Finns det en risk att de som ska rösta tittar på dessa opinionssiffror med stort allvar?

– De tittar på alla områden, men det här är ju en sak där vi måste förbättra oss, säger Gunilla Lindberg.